Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να συνεχίζει το πρέσινγκ στον Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα για την υποχώρηση στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, η οποία θα ξεκλειδώσει την οριστική λύση στο ονοματολογικό, ωστόσο την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση βάζει φωτιές και στην Αθήνα.
Με το ενδεχόμενο παράλληλα με την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση να καταφέρει και μία οριστική λύση στο επί 27 έτη εθνικό πρόβλημα των Σκοπίων να μοιάζει πλέον εφικτό, η όσμωση, οι διαβουλεύσεις αλλά και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων κλιμακώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Τούτο επιταγχύνεται και από τις ολοένα και αυξανόμενες αναφορές κυβερνητικών στελεχών στο ενδεχόμενο οι «ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις» να φθάσουν στο σενάριο της «αυξημένης πλειοψηφίας» δηλαδή των 180 βουλευτών, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να φέρει μία πρόταση λύσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δε μπαίνουν σε λεπτομέρειες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα, καθώς μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το μείζον εθνικό ζήτημα κάτι τέτοιο θεωρείται πρόωρο, το σενάριο για αυξημένη πλειοψηφία έχει τεθεί επί τάπητος στις κλειστές συσκέψεις της Ηρώδου Αττικού για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας, εφόσον τα Σκόπια ανακρούσουν πρύμναν στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Αυτό πάντως που έχει πει και δημοσίως ο πρωθυπουργός είναι ότι εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία τότε θα επιδιώξει μία ευρύτερη συναίνεση σε επίπεδο Βουλής, πρωτοβουλία η οποία συνδυάστικε και εντάθηκε από τη συζήτηση για προοδευτικό μέτωπο, όπως περιγράφηκε στην απ[αντητική επιστολή του Πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις θεσμικές τομές και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε με απόλυτο τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και αναφέροντας πως για ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα είναι απολύτως φυσικό να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Πάλι άνω κάτω η ΝΔ για το Σκοπιανό
Τούτων δοθέντων, το σενάριο και μόνο για «στρίμωγμα» της ΝΔ στο Σκοπιανό μέσα από την αυξημένη πλειοψηφία έχει απελευθερώσει τις αντίρροπες δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το στρατόπεδο Σαμαρά να σηκώνει εκ νέου τη ρομφαία της… πατριδοκαπηλείας.
Οι σκληρές επιθέσεις του περιγύρου του Αντώνη Σαμαρά και των μέσων που ελέγχει με κορωνίδα το antinews στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το παράθυρο που άφησε ο ίδιος, μετά τα αλλεπάλληλα ραντεβού με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως «δεν έχει προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ σε μία ενδεχόμενη πρόταση λύσης», είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο της Πειραιώς.
Το σενάριο να καταψηφιστεί μία πρόταση λύσης για το Σκοπιανό, η οποία θα κινείται στην πάγια εθνική θέση της σύνθετης ονομασίας ενιαίας έναντι όλων, λόγω μη επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας μόνο και μόνο για εσωτερικής κατανάλωσης αντιπολιτευτικούς σκοπούς, είναι ένα εξαιρετικά βαρύ φορτίο, το οποίο τόσο η ΝΔ στο σύνολό της όσο και οι βουλευτές κατά μόνας θα κληθούν να σηκώσουν στο μέλλον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Και άπαντες το γνωρίζουν αυτό στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμάται ότι μπορεί να θελήσουν να υπερψηφίσουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα μεριμνήσει για τη συνοχή του κόμματός του, το διεθνές προφίλ του που θα κατακρυμνηστεί ή τις ντιρεκτίβες του πατρώνα του, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο ονοματολογικό παίζει τα ρέστα της επιδιωκώμενης επιστροφής του και τυπικά στο προσκήνιο και το τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύγκρουση μέχρι τελευταία στιγμή στο Κίνημα Αλλαγής
Την ίδια ώρα, αντικρουόμενες θέσεις για τη στάση σε μία ενδεχόμενη λύση στο ονοματολογικό εντοπίζονται και στο στρατόπεδο του Κινήματος Αλλαγής.
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΠΣ, στην απόφαση της οποίας δεν υπήρχε καμία απολύτως αναφορά στο ονοματολογικό, επιβεβαίωσε πως ακόμα η Φώφη Γεννηματά δε θέλει να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της, περιμένοντας μέχρι τελευταία στιγμή να δει τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν, τη στάση της ΝΔ αλλά και την ίδια την πρόταση λύσης.
Πέραν τούτων, αν και η αναφορά σε «ενιαία» παραπέμπει σε απαίτηση για κοινή στάση των δύο εταίρων της κυβέρνησης, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως επιλέγει τον ετεεροπροσδιορισμό του Κινήματος Αλλαγής προς ώρας, κάνοντας ωστόσο ένα βήμα πίσω από τη σκληρή τοποθέτηση που είχε υιοθετήσει στην ομιλία της στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και έχοντας πάντοτε παρά πόδα τη σολωμόντεια λύση της κατα βούληση ψήφου με το πρόσχημα του εθνικού χαρακτήρα του ζητήματος.
Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο και Ποτάμι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της στήριξης για την επίλυση του εθνικού ζητήματος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στη βάση της εθνικής γραμμής των τελευταίων 15 ετών, ασχέτως εάν ο κυβερνητικός εταίρος, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψηφίσουν.
Από την άλλη και το ΚΚΕ θεωρείται πια ότι μολονότι επιθυμεί λύση του Σκοπιανού δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία επειδή διαφωνεί με την ένταξη της ΠΓΔΜ σ’ έναν οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ: tribune.gr