Ο «Κλεισθένης Ι» που έρχεται σε συνέχεια του «Καλλικράτη», που με τη σειρά του εξέλιξε τον «Καποδίστρια», είναι το πρώτο βήμα σε μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί μετά την συνταγματική αναθεώρηση, όταν και θα υπάρχουν οι δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων σε τομείς όπου σήμερα αυτό δεν είναι συνταγματικό δυνατόν, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο “ΣτοΚόκκινο”.
«Επιλέξαμε το όνομα ενός ανθρώπου που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα, δεν είναι άσχετο με το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται και κυρίως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μία αναγκαία δημοκρατική τομή. Άσχετα με το τι λέει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, παλαιότερα το αίτημα για απλή αναλογική ήταν θέση και της ΚΕΔΕ», όπως θύμισε.
Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από το λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Την Δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών».
«Ανεξάρτητα τι είχαν πάρει στον πρώτο γύρο, που μπορεί να ήταν και 18% ή 25% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αν στο δεύτερο έπαιρναν 50%+1 των ψήφων, θα έπαιρναν το 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές, θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχε 180 έδρες χωρίς τους ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019».
Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο, ευρωεκλογές το Μάιο
Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την νέα ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 (δεύτερη του μήνα) και τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019».
«Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας είναι η αποσυσχέτιση από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν έναν δικό τους κύκλο, ενώ οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές είναι σταθερές», όπως υπογράμμισε.
Έλεγχος αποφάσεων γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «πολύ σημαντικό σημείο του Κλεισθένη Ι είναι ότι θεσμοθετείται ο Επόπτης Νομιμότητας. Τον έλεγχο της νομιμότητας αποφάσεων τον έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πλέον θα είναι ευθύνη νέας υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι στελεχωμένη κατά κύριο λόγο από νομικούς».
«Στις αποφάσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι πιο κρίσιμες θα υιοθετηθεί ο σύγχρονος τρόπος ελέγχου, με βάση την διεθνή εμπειρία. Και μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία θα έχουμε, αλλά και χρόνο θα κερδίσουμε στην υλοποίηση», όπως είπε.