Προβληματίζει, μαθαίνω, η στάση της Φώφης Γεννηματά, το τελευταίο διάστημα, τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ πολλοί περίμεναν, μετά την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, να ενισχυθούν οι δεσμοί και να “κλειδώσει” το σχέδιο για αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο (όπως πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος), στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τώρα με σκεπτικισμό τις κινήσεις και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.
Βεβαίως, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κρύβουν καλά αυτό τον προβληματισμό και διαρρέεται πως “η Φώφη απομακρύνεται από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και ταυτίζεται με τον Βενιζέλο υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ”. Σχετικό πρωτοσέλιδο στην προσκείμενη στην οδό Πειραιώς εφημερίδα “Φιλελεύθερος” μαρτυρά, όμως, την επικρατούσα αμηχανία.
Η αλήθεια είναι, όμως, διαφορετική. Η πρόταση της κ. Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση έγινε ασμένως δεκτή από την κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να συναντήσει το επόμενο διάστημα την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ και να επιταχύνει τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αποκλείεται, δε, οποιαδήποτε διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου.
Το ρήγμα μεταξύ της κ. Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται πως βαθαίνει. Η απουσία του δεύτερου από τη συνεδρίαση της Κ.Ε είναι ενδεικτική. Και ακόμα πιο ενδεικτικό αυτής της “ρήξης” ήταν το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να δώσει συνέντευξη, την ημέρα της συνεδρίασης της Κ.Ε, στο Βήμα και να κατηγορήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ για πρακτικές που παραπέμπουν σε όσα συνέβαιναν στην Ένωση Κέντρου της δεκαετίας του ’60! Για “πρακτικές κορυφής και παραγοντισμών”, έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος, για να εισπράξει την απάντηση της κ. Γεννηματά με ένα ηχηρό “όχι” στη στρατηγική των μετώπων, όπως έχει εισηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Οι πληροφορίες θέλουν να έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας Τσίπρα- Γεννηματά, το τελευταίο διάστημα, με τη σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, παραγόντων της χώρας εκτός πολιτικής (…). “Υπάρχουν, πλέον, πρόσωπα μέσω των οποίων συνομιλούμε και γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, αναφέρουν στελέχη και από τις δύο πλευρές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Και εκείνοι που τάσσονται υπέρ της σύγκλισης λένε πως πρέπει να εκλείψουν “επεισόδια” που προκαλούν εντάσεις.
Στην κυβερνητική πλευρά, ένθερμοι θιασώτες της επικοινωνίας των δύο χώρων είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και άλλοι. Αναφέρεται, μάλιστα, ως κίνηση υψηλού ενδιαφέροντος το γεγονός ότι το μέλος του ΠΣ του ΚΙΝ.ΑΛ και “σκιώδης” υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου και το Νίκο Κοτζιά για το ταξίδι του στην Τουρκία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει ενδιαφέρουσες επαφές και ζήτησε ενημέρωση για τις θέσεις της κυβέρνησης. Ίσως, δε, συναντήσει τον κ. Κοτζιά για να τον ενημερώσει μετά την επιστροφή του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις των Γιάννη Ραγκούση, Νίκου Μπίστη και άλλων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. Οι συχνές αναφορές του δεύτερου κατά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό καταγράφονται ως ιδιαιτέρως θετικές. Και επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο κοντά στη Φώφη Γεννηματά είναι ο κ. Μπίστης θεωρούν πως όσα λέει και γράφει τον τελευταίο καιρό δεν απηχούν μόνο προσωπικές απόψεις. Εάν λάβει, δε, κανείς υπόψη του τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στα εθνικά θέματα, δημιουργεί την εντύπωση πως το κλίμα είναι “εύκρατο”.
"Ένα Κίνημα Αλλαγής που κάθεται φοβικά στη γωνία & δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να μην το «κακοχαρακτηρίσουν» ότι συνομιλεί με την κυβέρνηση, φοβάμαι ότι δεν είναι χρήσιμο για τη χώρα" https://t.co/0iiuv1gYvF
— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) April 16, 2018
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η σημερινή δήλωση του κ. Ραγκούση, ο οποίος κάλεσε ευθέως την κ. Γεννηματά να έρθει σε ρήξη με τον κ. Βενιζέλο -που επιχειρεί, όπως είπε, να σύρει το ΚΙΝ.ΑΛ στη Ν.Δ- και να μην αφεθεί σε μια λογική “kinder έκπληξη”, ήτοι να αποσαφηνίσει τι θα κάνει μετά τις επόμενες εκλογές. Η τακτική των ίσων αποστάσεων, ισοδυναμεί με το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” και αποτελεί μείζον λάθος, είπε ο κ. Ραγκούσης.
Η Συνταγματική αναθεώρηση και το εκλογικό σύστημα είναι τα δύο θέματα που θα…σύρουν το κάρο των πολιτικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, βεβαίως, πως η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων διότι κάτι τέτοιο είναι όρος δημοσκοπικής και εκλογικής επιβίωσης. Ως εκ τούτου η κ. Γεννηματά θα ανταποκρίνεται μεν σε προσκλήσεις συνεννόησης για μείζονα θέματα αλλά θα κρατά υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους σε άλλα. Όταν, για παράδειγμα, λέει “δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους”, το μήνυμα είναι σαφές.
Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει υπόψη του όλα αυτά αλλά, παράλληλα, προετοιμάζεται. Η εντολή, για παράδειγμα, στον Πάνο Σκουρλέτη να επεξεργαστεί επαναφορά της πρότασης για απλή αναλογική, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη του και προτάσεις της κ. Γεννηματά που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη πρόταση νόμου στη Βουλή πρέπει να εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να στηθούν νέες γέφυρες…
Για όλα αυτά η αμηχανία στη Ν.Δ είναι έκδηλη. “Κερδίσαμε τον Βενιζέλο που, όμως, δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε γιατί είναι τοξικός, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε τη Φώφη”, έλεγε χαρακτηριστικά ένας συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Η κατηγορηματική διάψευση του τελευταίου περί πιθανότητας προσχώρησης των κ.κ Βενιζέλου και Λοβέρδου στη Ν.Δ έγινε για να κατευνασθούν οι ανησυχίες της καραμανλικής πτέρυγας. Η δε ταύτιση του δεύτερου με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιδρομές στη Συρία μπορεί να προκάλεσε ικανοποίηση σε ορισμένους, από την άλλη ενέτεινε την αμηχανία άλλων που θεωρούν αρνητική τη σύμπλευση με τη Ν.Δ εκείνου του τμήματος του ΚΙΝ.ΑΛ που εκλογικά δεν τους ενισχύει ενώ από την άλλη εντείνει την εσωστρέφεια.
“Δεν μπορεί να μιλά κανείς και να συνεργάζεται με τον Βενιζέλο, την ώρα που σκέπτεται να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Καραμανλή και τον Σαμαρά”, έλεγε, χαρακτηριστικά, ισχυρό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ.