Με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Χρήστο Σπίρτζη να υπογραμμίζουν πως ο φορέας που δημιουργείται για την προώθηση των έργων ανάπλασης της Αθήνας έχει συντονιστικό ρόλο και σύσσωμη την αντιπολίτευση να μιλά για “στήσιμο εταιρείας real estate“, το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Απέναντι στις αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν για ρουσφετολογική λογική που διέπει τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας για την Ανάπλαση της Αθήνας, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι ο φορέας θέλει να συντονίσει “τα ασυντόνιστα” ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αναπλάσεις, ενώ ο υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε “μίζερη” την κριτική αυτή και ανέφερε ότι η λογική του νέου φορέα δεν είναι λογική του real estate, παρά συντονιστική.
“Εμείς είμαστε στη λογική να υλοποιηθούν μελέτες και συγκεκριμένες δράσεις για να μην ερημώσει περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων. Το μητροπολιτικό κέντρο δεν πρέπει να είναι στην κατάσταση που το άφησαν εκείνοι που, ενώ κυβέρνησαν 40 χρόνια τη χώρα και τον Δήμο της Αθήνας, σήμερα μιλούν για μια αβίωτη πόλη”, είπε ο κ. Φλαμπουράρης.
Ο κ. Σπίρτζης, αντεπιτέθηκε από την πλευρά του απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ: “Την τελευταία φορά που μίλησε ο τομεάρχης της ΝΔ για ρουσφέτια, βγάλαμε ‘φαξ’ με τους διορισμούς και θα ξαναβγάλουμε. Δεν μπορούν να κατηγορούν οι επαγγελματίες ρουσφετολόγοι”. “Κάνουν κριτική γιατί δημιουργείται ένας φορέας, όπου θα μετέχει ο δήμος για να μπορούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και έχει συντονιστικό ρόλο σε φορείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν. Άλλοι φορείς έχουν λογική real estate, άλλοι φορείς περιμένουν να γκρεμιστούν τα προσφυγικά” είπε.
Για “αυταρχική θεσμική παρέμβαση στην ιστορική πρωτεύουσα που υποβαθμίζει τη λειτουργία της” έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας επισημαίνοντας πως εκ του νόμου αρμόδιος για την αδειοδότηση των έργων και την συνολική λειτουργία της πόλης είναι ο δήμος Αθηναίων. Έθεσε δε τα ερωτήματα, με βάση ποιες μελέτες σκοπιμότητας προγραμματίζει παρεμβάσεις αυτή η ανώνυμη εταιρεία, ενώ ανέφερε ότι ήδη ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιου τύπου έργα και πως με το νομοσχέδιο θα υπάρξει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
“Θεσμικό εξάμβλωμα” χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την Αθήνα, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν μια καθαρή πολιτική απάντηση σε τι εξυπηρετεί μια αχρείαστη εταιρεία, ενώ θα μπορούσαν να στηριχθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς.
Για “αγνώστου προθέσεως” βελτιώσεις χειρουργικής πλαστικής επέμβασης, έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη, η οποία και διέβλεψε ότι θα υπάρξουν σε αυτό χιλιάδες αλλαγές, λόγω των ασαφειών που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.
Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, είπε πως το σχέδιο νόμου αυτό είναι “προχειροδουλειά”, ένα συνονθύλευμα σκόρπιων και ασύμμετρων προτάσεων, που ούτε στην Ουγκάντα γίνονται.
Τέλος, την ξεκάθαρη αντίδραση του Ποταμιού στο να δημιουργηθεί μια νέα κρατικοδίαιτη ΔΕΚΟ “που μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί ένα ξέφρενο πάρτι νέων προσλήψεων”, εξέφρασε ο Γιώργος Αμυράς.