Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέτασε την πορεία της χώρας στο δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο.
Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε το στίγμα, ακολούθησε ενημέρωση των βουλευτών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στους βουλευτές τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τέθηκαν ερωτήματα για σειρά θεμάτων. Επί της επικαιρότητας τέθηκαν παρά πολλές ερωτήσεις αφού τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές με βασικό θέμα συζήτησης τα βήματα που θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι η Ελλάδα να αφήσει πίσω της το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και τη γραμματέα της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετέφεραν μια αισιόδοξη διάσταση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μέσα στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Οι βουλευτές μάλιστα μετέφεραν αυτή την αισιοδοξία και από τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες με τους οποίους συνομίλησαν με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.
Όπως σημειώθηκε, στην Κ.Ο. κανείς δεν πανηγυρίζει και κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση ότι κάθε χρόνος που περνά δημιουργεί αισιόδοξες συνθήκες και καλυτερεύει τα πράγματα.
Ήπια χαρακτηρίζει το προεδρείο του ΣΥΡΙΖΑ τη συνεδρίαση ενώ αναφορικά με το εάν υπήρξαν ενστάσεις, τόνισαν ότι αποτυπώθηκαν προβληματισμοί και χρωματισμοί όπως έχουν ήδη καταγράφει στο δημόσιο διάλογο. “Οι προβληματισμοί είναι κοινοί και η προσπάθεια και το συλλογικό σχέδιο, προφανώς υπηρετείται από όλους” σημείωσε το προεδρείο.
Άλλωστε κρίθηκε σημαντικό ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και για να επιτευχθεί αυτό αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών δύο νομοσχέδια που αφορούν στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.
Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές, υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τη χώρα μας από το εξωτερικό, και πως η δέσμευση της Ελλάδας παραμένει στην κατεύθυνση του να εργαστεί και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επεσήμανε, δε, στους βουλευτές “ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο”.
Επίσης ο κ. Τσακαλώτος, αναφερθείς στις διαφορετικές απόψεις που έχουν ειπωθεί ή καταγράφει από τους θεσμούς, έκανε λόγο για αναμενόμενη κριτική που εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης και της εξόδου από τα μνημόνια.
Για το Δ.Ν.Τ. η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει. Πάντως εκφράστηκε η βεβαιότητα πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχει συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων (για τις συντάξεις και το αφορολόγητο) νωρίτερα.
Γκρίνιες από βουλευτές
Οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης, άκουσαν περίπου 10 βουλευτές να βάζουν με αρκετή ένταση το ζήτημα των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1/1/2019. Τα μέλη της πλειοψηφίας λοιπόν φέρονται να ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές 18% από το νέο χρόνο, και υποστήριξαν πως με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού [σ.σ. σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ για το 2017], δεν δικαιολογείται η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου νωρίτερα, ούτε επίσης και το επερχόμενο «ψαλίδι» στις συντάξεις.
«Πώς θα μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές με αυτό», διερωτήθηκαν μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης έθεσε τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει επανειλημμένως κατά τις συνεντεύξεις του όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να απάντησε πως «ό,τι δείτε από δω και πέρα, οι πιέσεις από τους Θεσμούς, θα είναι αναμενόμενες αντιδράσεις», ενώ ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα, ανέφερε πως θα έχει τέσσερις πτυχές: Αναπτυξιακό σχέδιο, κοινωνικά μέτρα, ρύθμιση χρέους και κλείσιμο τέταρτης αξιολόγησης.