Σκληρή κριτική των εκκλησιών για την απόφαση του βαυαρού πρωθυπουργού Ζέντερ να τοποθετήσει σταυρούς στα δημόσια κτήρια. Δύο στους τρεις Γερμανούς απορρίπτουν το μέτρο.
Από την 1η Ιουνίου κάθε δημόσια υπηρεσία του κρατιδίου της Βαυαρίας θα πρέπει να τοποθετήσει στην αίθουσα εισόδου έναν σταυρό. Αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης του ο ο νέος βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ υποστήριξε πως ο σταυρός δεν αποτελεί ένδειξη μιας θρησκείας αλλά είναι θεμελιώδες σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας του δυτικού χριστιανισμού.
Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη Γερμανία. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ παρομοίασε τον κ. Ζέντερ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Άλλοι πάλι του καταλογίζουν ότι περιθωριοποιεί άλλες θρησκείες ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι τον κατηγορούν ότι με το μέτρο αυτό θέλει να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους στις βαυαρικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Αντιδράσεις των εκκλησιών
Οι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας καρδινάλιος Μάρξ και της Ευαγγελικής Εκκλησιάς επίσκοπος Μπέντφορντ-Σρομ επικρίνουν την απόφαση Ζέντερ
«Ο σταυρός δεν επιβάλλεται» δήλωσε κατηγορηματικά ο καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, που είναι ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Η απόφαση του κ. Ζέντερ προκάλεσε «διχασμό, ανησυχία, αντιπαράθεση» επισημαίνει ο καρδινάλιος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η αντιμετώπιση του σταυρού ως πολιτιστικού συμβόλου συνιστά «απαλλοτρίωση» στο όνομα του κράτους. Δεν εναπόκειται όμως στο κράτος να κηρύσσει ποια είναι η σημασία του σταυρού διευκρινίζει ο καρδινάλιος Μαρξ, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και Επίσκοπος Μονάχου. Σαφώς όμως ο σταυρός θα πρέπει να είναι και οδηγός στην πολιτική, είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας επίσης ότι η πολιτική θα πρέπει όμως να σέβεται την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.
Κριτική για την απόφαση Ζέντερ άσκησε και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας Χάινριχ Μπέντφορντ-Σρομ. Ποτέ ο σταυρός δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για σκοπούς που δεν σχετίζονται άμεσα με τον ίδιο, δήλωσε ο ευαγγελικός επίσκοπος.
Πάντως και η πλειοψηφία των Γερμανών διαφωνεί με την απόφαση της βαυαρικής κυβέρνησης. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid το 64% των πολιτών απορρίπτει έναν κανονισμό για την τοποθέτηση σταυρών στις δημόσιες υπηρεσίες και μόνο το 29% τον επικροτεί. Ακόμη και στους Καθολικούς μειοψηφούν αυτοί που θα ήθελαν σταυρούς στα δημόσια κτήρια – μόλις το 38%. Τουναντίον, το 48% των ερωτηθέντων διαφωνούν με το μέτρο.
Πηγή: Deutsche Welle