Υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Η στενή σχέση μας με την Τουρκία μάς επιτρέπει να έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις και μπορείτε να περιμένετε ότι η πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συζήτησή τους αργότερα σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν πώς θα οικοδομήσουν συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο.
Στο μεταξύ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από έκκληση κυρίως της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σ’ αυτούς προστέθηκαν φιλοκούρδοι διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του Ερντογάν να φέρει την επιγραφή «Τρομοκράτης» στα αγγλικά, καθώς και μια σημαία με τη φωτογραφία του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 140 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν και τουλάχιστον 889 δημοσιογραφικές ταυτότητες ακυρώθηκαν αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
«Οφείλουμε να δώσουμε στην κυβέρνησή μας να καταλάβει πως ανησυχούμε για τις θεμελιώδεις ελευθερίες — τις αξίες στις οποίες είναι προσδεμένη η χώρα μας», δήλωσε στους διαδηλωτές η Ρεμπέκα Βίνσεντ, υπεύθυνη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έρχονται εκλογές», υπενθύμισε αναφερόμενη στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου. Οι ψηφοφορίες αυτές θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων από τα μέτρα που ενισχύουν τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους και υιοθετήθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητη πληροφόρηση, συνεπώς έχουμε ένα εκλογικό σώμα που θα πάει στις κάλπες έπειτα από μια αρκετά σύντομη προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να έχει όλες τις πληροφορίες», πρόσθεσε.
Η ίδια πρόσθεσε πως είναι «ντροπή» ο πρόεδρος Ερντογάν «να γίνει δεκτός εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και να του ανοίξουμε το κόκκινο χαλί».
Ο τούρκος πρόεδρος άρχισε την Κυριακή επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Βρετανία, η οποία τον υποδέχεται με όλες τις τιμές, με προοπτική την εποχή μετά το Brexit και τις νέες εμπορικές συμπράξεις που ελπίζει να συνάψει η χώρα.
Έτσι σήμερα ο Ερντογάν θα έχει το προνόμιο να γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η Μέι «θα θέσει το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων» στον Ερντογάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία οφείλει «να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της περιλαμβανομένων του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής ελευθερίας».