Κόντρα στην αδιαφορία των ΜΜΕ και την απουσία κάποιων φορέων από τον διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση, το εμπάργκο το «έσπασε» η ίδια η κοινωνία, προσήλθαν συλλογικότητες και φορείς που δεν είχαν καν κληθεί, πολίτες με προβληματισμό μακριά από τις κραυγές και ατάκες των τηλεοπτικών talk show που είχαν βαθύ προβληματισμό, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση Μιχάλης Σπουρδαλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.
«Απόλυτη συναίνεση» καταγράφηκε στο θέμα της αλλαγής του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών, πολλές ακόμη προτάσεις βρήκαν ευρεία στήριξη.
«Η πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής και το πρόγραμμά της ήταν εντελώς καινοτόμος», είπε ο κ. Σπουρδαλάκης, καθώς «σκοπός της ήταν να γίνει διάλογος ανάμεσα σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για το Σύνταγμα, για τις προτάσεις που είτε είχαν κατατεθεί ως εκείνη τη στιγμή ή κατατίθεντο και «βρίσκονταν στον αέρα». Η δεκαμελής Επιτροπή ήταν απολύτως πέρα από κόμματα, αποτελείτο από πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της αγοράς, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κτλ», όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, όπως είπε, «επιεικώς «παρεξηγήθηκε» από πάρα πολλούς, κυρίως στελέχη και διανοούμενους της αντιπολίτευσης, ότι η προδιαδικασία αυτή διαλόγου προσπάθησε να παρέμβει στο Σύνταγμα και να υποκαταστήσει την τυπική διαδικασία που αφορά μόνο το Κοινοβούλιο».
«Παρά ταύτα και την -επίσης επιεικώς- αδιαφορία των περισσότερων ΜΜΕ» σημείωσε, «πάρα πολλοί κοινωνικοί φορείς (όπως όλες οι οργανώσεις των μικρών και μεγάλων εργοδοτών, ενώ απουσίαζε ο κόσμος της εργασίας παρά τις εκκλήσεις), πολλοί περιφερειάρχες (που δεν πρόσκειντο στην κυβέρνηση) … «έσπασαν» αυτό το εμπάργκο, το «έσπασε» η ίδια η κοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προσήλθαν στον διά ζώσης διάλογο συλλογικότητες και φορείς που δεν είχαν καν κληθεί. Απουσίασαν άλλοι, υποβάλλοντας μία δογματική ερμηνεία του Συντάγματος».
Ο κ. Σπουρδαλάκης υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των πολιτών μας εντυπωσίασε εξαιρετικά, με το πόσο σοβαρή ήταν. Έρχονταν με γραπτές εισηγήσεις, ο προβληματισμός τους δεν έμοιαζε με τις γνωστές κραυγές, συνθήματα και ατάκες των talk show της τηλεόρασης. Είχαν βαθύ προβληματισμό, ήθελαν περισσότερο να ακουστεί η φωνή τους», όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε γυμνάσιο των βορείων προαστίων της Αθήνας, «μας κάλεσαν σε μία διαβούλευση 4,5 ωρών. Από τους 75 περίπου παρευρισκόμενους, κατέθεσαν εισήγηση 25 συμπολίτες μας, που δεν ανήκαν σε κάποιο κόμμα, ήταν γονείς παιδιών, άνθρωποι από κινήματα που προέκυψαν με την κρίση».
Αναφέρθηκε επίσης στις δύο φάσεις ηλεκτρονικής διαβούλευση, η οποία έγινε με κωδικοποίηση των θεματικών που είχαν δοθεί: Εκδημοκρατισμός και Αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος, Ενίσχυση των Θεσμών Διαφάνειας, Λογοδοσίας και Συμμετοχής, Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, Ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, Κοινωνικά Δικαιώματα.
«Απόλυτη συναίνεση» για την ευθύνη υπουργών
Ο κ. Σπουρδαλάκης σημείωσε την «απόλυτη συναίνεση που καταγράφηκε στο θέμα του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών» και επίσης την σαφή τάση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγεί σε διάλυση της Βουλής, αλλά και την σύνδεση μίας απόσυρσης εμπιστοσύνης στην τρέχουσα κυβέρνηση με πρόταση για νέα κυβέρνηση.
«Υπήρχε επίσης γενικότερος προβληματισμός για την επιλογή του χρόνου της αναθεώρησης από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, ενώ άλλος μεγάλος προβληματισμός ήταν η εφαρμογή του Συντάγματος, ότι δηλαδή πέρα από το Σύνταγμα υπήρχε αναγνώριση ότι δεν ήταν αυτό η αιτία της κρίσης. Επίσης, για τις θητείες των βουλευτών, ότι πρέπει να μπει όριο», προσέθεσε.
Τέλος, «υπήρξαν πάρα πολλές άλλες ιδέες και παρατηρήσεις, περισσότερο ή λιγότερο πλειοψηφικές, που προκρίθηκαν σε αυτό τον διάλογο. Πολλές από αυτές δεν αποτελούν κατ’ ανάγκην συνταγματική πρόταση, αλλά φαντάζομαι θα είναι χρήσιμες στη Βουλή για το νομοθετικό της έργο στο εξής», όπως εκτίμησε.
«Να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της»
«Η Επιτροπή απέδειξε με την δραστηριότητά της ότι θα πρέπει, με κάποιο τρόπο και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, να συνεχίσει από εδώ και στο εξής το έργο της. Περισσότερο τώρα, που θα ανοίξει επίσημα ο διάλογος, να ενημερώσει τους πολίτες, να ανοίξει ευρύτερα με την συμμετοχή και των πολιτικών κομμάτων, καθώς αυτά είναι που θα αποφασίσουν, να ακούσουν τους πολίτες. Μία Επιτροπή που συνεχώς ενημερώνει για τα ζητήματα του Συντάγματος, καταγράφει αγωνίες των πολιτών, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την κοινωνικά παραγόμενη γνώση, να δει αν αποτελεί ύλη είτε του απλού νομοθετικού έργου είτε του συνταγματικού νομοθέτη. Αυτή θα ήταν μία Επιτροπή απολύτως απαραίτητη, που μπορεί να ξεκινήσει και να μας πάει μέχρι και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή. Θα βοηθούσε πάρα πολύ το έργο, να μην πάει χαμένο το κεκτημένο αυτής της προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Σπουρδαλάκης.
ΠΗΓΗ: avgi.gr