Μια διάσημη και πρωτοποριακή ομάδα χορού, που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία, οι Καντούκο, εμφανίζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, κατά την οποία το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση «Πολιτισμός, η κοινή μας προσδοκία – Άτομα με και χωρίς αναπηρία».
“Πρόκειται για μια από τις πρώτες ομάδες που δημιουργήθηκαν στην Αγγλία με σκοπό την επανένταξη στη σκηνή χορευτών μετά από τραυματισμό. Σύντομα δημιουργήθηκε μια μεικτή ομάδα όπου άτομα με και χωρίς αναπηρία χορεύουν μαζί και έχουν μια επαγγελματική δραστηριότητα πάνω στον χορό χωρίς διακρίσεις” μας εξηγεί η χορογράφος Κατερίνα Κασσιούμη, που έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης.
Στην παράσταση “Εσύ κι εγώ ξέρουμε”, σε χορογραφία της Arlene Phillips, oι χορευτές Joel Brown και Laura Patay χορεύουν ένα ρομαντικό ντουέτο, γεμάτο πάθος και ευαισθησία, βασισμένο σε γνωστά ποπ τραγούδια.
Εκτός από την παράσταση που έχει ελεύθερη είσοδο στις 8μμ, η δράση περιλαμβάνει αύριο και μεθαύριο σεμινάριο χορού και εργαστήρια επίσης με ελεύθερη είσοδο, από τις 5 έως τις 7.30 μ.μ.
“Οι Καντούκο συνεργάζονται με χορογράφους παγκοσμίου φήμης κάνοντας διαφορετικής δραματουργίας έργα. Χορογράφους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, που έχουν μια τεράστια γκάμα θεματικής και τεχνικής. Κάτι που θα δυσκόλευε ακόμα και μια ομάδα που δεν αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία. Αυτό δείχνει το πόσο ανοιχτοί είναι στο ρεπερτόριό τους και πόσο προσαρμοστικοί και πόσο σημαντικό για τους ίδιους είναι η επαφή και το δέσιμο μέσω της κίνησης” διευκρινίζει η Κ. Κασσιούμη προσθέτοντας πως “οι Καντούκο αποδεικνύουν συνεχώς πόσο εύπλαστο υλικό είναι και με πόσο πολύ καλά αποτελέσματα”.
Η επταμελής διεθνής ομάδα, που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, είναι γνωστή και για τις ευκαιρίες που δίνει μέσα από σεμινάρια που οργανώνει. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στον Χορό, ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία της Βρετανίας.
«Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα με το οποίο όλοι ταυτιζόμαστε και, μ’ αυτό το ντουέτο, καλούμε το κοινό να εξερευνήσει την πολυπλοκότητά της και τον τρόπο με τον οποίο, καμιά φορά, η καθημερινότητα διαμορφώνει τις σχέσεις μας. Το ‘Εσύ κι εγώ ξέρουμε’ ‘πετάει το βιβλίο του κανονισμού’ και γίνεται πηγή έμπνευσης για το κοινό δείχνοντάς του ποιος μπορεί να χορέψει και τι μπορεί να είναι ο χορός», σημειώνει η χορογράφος Arlene Phillips, που εδώ και 40 χρόνια έχει δημιουργήσει πάμπολλες χορογραφίες για τη μουσικοθεατρική σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση καθώς και για τελετές μεγάλων καλλιτεχνικών και αθλητικών διοργανώσεων.
Εργαστήρια, σεμινάριο και παράσταση έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΠΗΓΗ: avgi.gr