Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η ΠΓΔΜ, ουσιαστικά, προχώρησε σε αναδίπλωση σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και μειονότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα με τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, η Αθήνα δια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αρχικά και του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου (ο οποίος συναντήθηκε και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ) έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια, για τις αυθαίρετες ερμηνείες. Την ίδια ώρα το ζήτημα αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ειδικός ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, παρενέβη τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ο κ. Νίμιτς ζήτησε να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της πΓΔΜ δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, φαίνεται ότι προχώρησε σε αναδίπλωση καθώς εξέφρασε την πρόθεσή της για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία όπως επισημαίνει δεν καθορίζει τις πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών στις δύο χώρες, κάτι που είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής και εξέφρασε λύπη «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».
«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».
Τα πυρά του Μαξίμου για τις δηλώσεις Μητσοτάκη
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας». Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης λέει πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε» ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου, αναφερόμενο στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα δηλώνει πως η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στην αιχμηρή απάντησή του, στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει αναλυτικά:
«Δεν φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας” το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δεν φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα “αυτονομιστικών δυνάμεων” στην Ελλάδα.
Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα “μειονότητας”, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».
«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε ‘Ναι’ σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν ‘όχι’ εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς», επιμένει η ΝΔ απαντώντας στο γραφείο Tύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το ‘Ναι’ σε ‘Όχι’, όπως μόνον εκείνος ξέρει».
Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ
Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε εκ νέου σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η πΓΔΜ, καθώς και τη συμφωνία για την ονομασία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλωσορίσουμε την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Oι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθούν αύριο, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα της πΓΔΜ, πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε, επίσης, ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Κατρούγκαλο.
«Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες»
Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αυτό υπογράμμισε νωρίτερα από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο.