Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να συγκαλέσει νωρίτερα, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, το βρετανικό κοινοβούλιο, που βρίσκεται σε χριστουγεννιάτικες διακοπές μέχρι την 7η Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Independent και στον πολιτικό συντάκτη Ashley Cowburn, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι σύμμαχοί της επιχειρούν «κυνικούς ελιγμούς» για να εξαντλήσουν τον χρόνο και να εξαναγκάσουν τους βουλευτές να διαλέξουν «ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη».
Πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα μετά τις 14 Ιανουαρίου, ενώ έχουν μείνει μόλις 90 ημέρες από την ημερομηνία αποχώρησης, στις 29 Μαρτίου.
Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι δεν πρόκειται «για το εάν, αλλά για το πότε» το κόμμα του θα πιέσει για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ως επακόλουθο της μη στήριξης της συμφωνίας για το Brexit από τους βουλευτές.
Ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο μία κυβέρνηση Εργατικών θα επιχειρήσει την παράταση του ‘Αρθρου 50, δεδομένου ότι μόλις λίγες εβδομάδες απομένουν για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.
«Πολλά πράγματα είναι πιθανά, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ξανανοίξει και να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ας μην αρχίζουμε να πηδάμε εμπόδια πριν ακόμη έρθουν» είπε.
Για να συγκληθεί εκτάκτως το κοινοβούλιο , ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου θα πρέπει να λάβει από την κυβέρνηση επίσημο αίτημα, το οποίο θα εξετάσει και στη συνέχεια θα αποφασίσει.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κλήθηκε να αναφερθεί και στις συγκρούσεις εντός του κόμματός του και να αναφέρει την πιο δύσκολη στιγμή του 2018. Όπως είπε μία από αυτές ήταν «να επιτύχει συνοχή της παράταξης ως προς τη στάση απέναντι στο Brexit και στην ΕΕ». Όπως είπε η ομοφωνία που επιτεύχθηκε στο συνέδριο του κόμματος είχε σκοπό να φέρει κοντά τόσο τους leavers όσο και τους remainers, σε δύο πράγματα: «στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος, και στη σχέση με την ΕΕ».
Πηγή: ΑΜΠΕ