«Οι πολιτικοί είναι χρήσιμοι όταν τολμούν και λένε την αλήθεια στον κόσμο και δεν τον κοροϊδεύουν». «Είναι χρήσιμοι όταν βάζουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κομματικά τους συμφέροντα». «Είναι χρήσιμοι όταν αναλαμβάνουν το κόστος και λύνουν προβλήματα και δεν τα μεταθέτουν συνεχώς στις επόμενες γενιές».
Αυτές είναι μερικές από τις επισημάνσεις σημαντικών προσωπικοτήτων που πήγαν χθες στο Ζάππειο στην εκδήλωση του Ποταμιού για το «Μακεδονικό».
Ο Στέφανος Μάνος κάλεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια γιατί «είναι σημαντικό να υπάρχει στη χώρα ένα κόμμα που λέει πάντα την αλήθεια και σιχαίνεται, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό». Ο έμπειρος πολιτικός αποκάλεσε τους βουλευτές που εγκαταλείπουν το Ποτάμι, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, «ποντίκια» και ζήτησε από το Ποτάμι να επιμείνει. «Θέλουμε να έχουμε ένα κόμμα που να αισθανόμαστε τη σιγουριά, ότι νοιάζεται για την Ελλάδα. Αυτό θέλουμε!» είπε καταχειροκροτούμενος κλείνοντας της παρέμβαση του ο Στέφανος Μάνος.
«Ένα αδιάψευστο κριτήριο για την ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος, για την ωριμότητα μιας δημοκρατίας, είναι το να λέει κανείς την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει τον κόσμο», είπε με τη σειρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. «Να λες στον κόσμο ‘’ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα’’ και έτσι να διεκδικείς την ψήφο του», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λούκας Τσούκαλης, θύμισε ότι τα πολιτικά κόμματα ανέβαλαν συνεχώς τις λύσεις των δημοσιονομικών προβλημάτων και του ασφαλιστικού «περιμένοντας τους ξένους να επιβάλουν τις επώδυνες λύσεις». «Οι πολιτικοί μας ταγοί αποφεύγουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, το αφήνουν πάντα για τον επόμενο» τόνισε ο κ.Τσούκαλης, συμπληρώνοντας ότι «στην εξωτερική μας πολιτική, οι δημαγωγοί τοκίζουν στην άγνοια, τον μαξιμαλισμό και τις εθνικές μας ανασφάλειες».
Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος υποστήριξε πως στην ιστορία μένουν αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό. Και τόνισε πως αν είχαν συμφωνήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ κάνοντας συγχρόνως και κριτική για κάποια μειονεκτήματα που υπάρχουν, δεν θα είχε φανατιστεί τόσο πολύ ο κόσμος, όπως είδαμε και με τα επεισόδια. «Είναι τεράστια η ευθύνη τους που διχάζουν με την πολιτική τους τον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε ο κ.Σταθόπουλος.
Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημόσια ζωή σε πολιτικούς, όπως ο Πάνος Καμμένος. Και μπορεί τώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αλλά 4 χρόνια τα κάνανε όλα μαζί και καθόντουσαν όλοι γύρω από το ίδιο υπουργικό τραπέζι.
Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του συγγραφέα Νίκου Δήμου, ο οποίος με περίσσια τόλμη, στηλίτευσε τη στάση των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που για να χτίσουν τις προσωπικές τους καριέρες απέρριψαν λύσεις – όπως το πακέτο Πινέιρο – που θα ήταν συμφέρουσες για τη χώρα μας.
Απαντώντας στις εύστοχες παρατηρήσεις των ομιλητών, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν θα πάψει να μιλάει και θα συνεχίσει παρά τον πόλεμο που δέχεται, να μην φοβάται το πολιτικό κόστος.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
«Κάποιοι δεν θέλουν να ακούν σε αυτή τη χώρα. Το έχουμε ζήσει έντονα και το 2014, στο αντιμνημονιακό αμόκ. Τότε, σκηνοθέτης ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ζούμε σήμερα με αυτό το εθνικιστικό αμόκ, σε σκηνοθεσία αυτή τη φορά της ΝΔ. Και βεβαίως, όταν δεν θες να ακούς, σιγά-σιγά δεν θέλεις και οι άλλοι να μιλάνε και φτάνεις μέχρι το σημείο να πιέζεις για να διαλυθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα.
Δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να μας πτοήσει, είναι μια άδικη προσπάθεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και έχω μια υποψία ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που θα μας ακούν».
Κατηγορηματικός ότι η Ν.Δ επιχειρεί να διαλύσει το Ποτάμι και να αποτρέψει την αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές ήταν και το στέλεχος του κόμματος Θνάσης Χειμωνάς μιλώντας στην “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ1.
Τη συζήτηση του Ποταμιού στο Ζάππειο – η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες- παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, ενώ χιλιάδες ήταν και οι χρήστες κοινωνικών δικτύων που «συνδέθηκαν» με το Ζάππειο Μέγαρο από όλα τα σημεία της χώρας. «Η ζωή που σκέφτεται και θέλει να μάθει» όπως χαρακτηριστικά είπε ο συντονιστής της συζήτησης Παύλος Τσίμας.