Ένα βήμα πριν την ολοκληρώσουν την έρευνά τους για την υπόθεση Novartis, χωρίς ωστόσο να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία γύρω από ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων είναι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Με την παραίτηση Αγγελή να εξακολουθεί να δημιουργεί εντάσεις γύρω από την προκαταρκτική εξέταση, οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το στάδιο των ποινικών διώξεων να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.
Για το λόγο αυτό, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει ξεκινήσει να συντάσσει το πόρισμα με τα αποτελέσματα των ερευνών γύρω από τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου να είναι σε θέση να προχωρήσει στην άσκηση ή μη ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος της δικογραφίας αφορά στο χρονικό διάστημα 2010 – 2012, ενώ δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και μεγαλύτερη περίοδος. Σε κάθε περίπτωση, οι ύποπτοι θα κληθούν προκειμένου να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις γύρω από την υπόθεση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο, πως μέχρι σήμερα δεν έχουν φτάσει στις εισαγγελικές αρχές στοιχεία από τις τράπεζες του εξωτερικού για λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, η εμπλοκή των οποίων ελέγχεται, ενώ ούτε και τα ιδρύματα του εσωτερικού έχουν προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη ενέργεια. Αυτό όμως, δεν φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη για την έρευνα, τουλάχιστον σε αυτο το σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο παρόν στάδιο αρκούν μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα έγγραφα, όπως αλληλογραφία, χειρόγραφες σημείωσεις και άλλα, για την άσκηση διώξεων, ενώ σε μεταγενέστερη φάση θεωρείται απαραίτητη η ύπαρξη απτών στοιχείων για μαύρο πολιτικό χρήματα.
Το επεισόδιο στη Βιέννη και η παραίτηση Αγγελή
Με μία τετρασέλιδη αναφορά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και παραιτηθείς εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ιω. Αγγελής, αναφέρεται στο δημοσίευμα για τα όσα έλαβαν χώρα στη Βιέννη. Σε αυτή, ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται επιρρίπτει ευθύνες για χειρισμούς στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά, αλλά και για τη διαρροή του συγκεκριμένου δημοσιεύματος που τον στοχοποίησαν ως υπεύθυνο για την άρνηση στοιχείων.
Αντίθετα, αρνείται ότι του δόθηκε από τους Αμερικανούς το usb στο οποίο βρίσκονταν αποθηκευμένα στοιχεία για πρώην υπουργό, αλλά και ότι δεν θέλησε να το παραλαβει, με το σκεπτικό ότι αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Μάλιστα, για το συμβάν ανώτατες εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως μπορεί να μην δόθηκε στικάκι, όμως έγινε μια – οπως χαρακτηρίστηκε- «αόριστη» συζήτηση, δίχως οι επίμαχες πηγές να διευκρινίσουν το περιεχόμενό της. Πάντως, το ζητημα αναμενεται να διερευνηθεί καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πειθαρχική ερευνα για να αποσαφηνιστούν τα όσα έλαβαν χώρα στη συνάντηση της Βιέννης αλλά και οι καταγγελίες του Ιω. Αγγελή.