Το «καθαρό» πολιτικό τοπίο και η επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο τα δύο «προαπαιτούμενα» για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο, η οποία σχεδιάζεται να προχωρήσει άμεσα. Το πράσινο φως από το πολιτικό μέτωπο θα δοθεί μετά και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, βγάζοντας έτσι από την «εξίσωση» την όποια αστάθεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην αγορά και στη διάθεση των επενδυτών οι τρέχουσες εξελίξεις στη Βουλή.
Το δεύτερο μεγάλο «ορόσημο» που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ως προαπαιτούμενο για τη νέα έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου είναι η κατάθεση εντός των επόμενων 15 ημερών στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το οποίο παρουσίασε ο υπουργός τη Δευτέρα στους επικεφαλής των θεσμών.
Αυτό, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό «σήμα» στις αγορές ότι το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών προχωράει. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι η έκδοση θα πάει λίγο πιο πίσω, τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η σχετική πρόταση να έχει εγκριθεί το πρώτο δίμηνο του 2019, καθώς η έγκριση από την DG Comp θα ανοίξει και επισήμως τον δρόμο για την εφαρμογή της, με την κυβέρνηση έτσι να πιστώνεται πολιτικά αυτή την πρωτοβουλία ενόψει και των εκλογών (πρόωρων ή όχι) αυτού του έτους. Οπως άλλωστε τόνισε και η Fitch, τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών θα μπορούσαν να «αλλάξουν τα δεδομένα» για τον κλάδο βοηθώντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
O σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, όπως έχει αναφέρει η «Κ», αφορά την έκδοση 5ετούς τίτλου, η οποία θα είναι μικρού ποσού και δεν θα ξεπερνά τα 2-3 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 3,5% με 3,75%, υπογραμμίζοντας πως το κλίμα αυτή τη στιγμή στις αγορές ομολόγων είναι ευνοϊκό και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung, το κυνήγι των αποδόσεων έχει ξαναρχίσει και η επόμενη μεγάλη κερδισμένη από την αγοραστική διάθεση των επενδυτών θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους, ενώ η Μαδρίτη είδε τη ζήτηση για το νέο ισπανικό 10ετές να φθάνει το ρεκόρ των 46,5 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο δεκαήμερο, η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την έξοδο στις αγορές, μετά και την έντονη μεταβλητότητα που σημειώθηκε το 2018 και η οποία έβαλε «απαγορευτικό» στις όποιες σκέψεις για νέα έκδοση. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται πλέον στα επίπεδα του 3%-3,1% και σε χαμηλά σχεδόν έξι μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,171% και στα χαμηλά έξι εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί κάποια εκτόξευση του τζίρου στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιλογή της 5ετίας έχει νόημα, δεδομένου ότι είναι αρκετά μακριά στον ορίζοντα, για να αποφύγει η κυβέρνηση να συσσωρεύσει βραχυπρόθεσμο χρέος, ενώ θα εμπίπτει σε όρους ωρίμανσης το 2024, οπότε η Ελλάδα έχει πολύ μικρές λήξεις, χωρίς να δίνει έτσι υπερβολική έκθεση στους επενδυτές, όπως θα συνέβαινε με ένα 10ετές ομόλογο.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr