Ένα μεγάλο εκκρεμές κεφάλαιο κλείνει σήμερα με την ιστορική κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, η οποία ουσιαστικά δίνει λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ (“Βόρεια Μακεδονία”) το οποίο θα χρησιμοποιείται εντός και εκτός της χώρας αλλά και θα απαλείφει από το Σύνταγμα της γείτονος τις αλυτρωτικές τάσεις. Η πρώτη μέρα της συζήτησης στην ολομέλεια σημαδεύτηκε από εντάσεις, διαφωνίες και καβγάδες ενώ σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά θα γίνει η ψηφοφορία κατά την οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις και προθέσεις αναμένεται στηρίξουν τη συμφωνία περισσότεροι από 151 βουλευτές.
“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται. Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, κάτι που θα σήμαινε καθυστέρηση της διαδικασίας για τρεις ημέρες.
Η μάχη των πολιτικών αρχηγών (πλην του Σταύρου Θεοδωράκη που δεν διαθέτει μετά τη αποχώρηση Αμυρά κοινοβουλευτική ομάδα) και η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών πιθανότατα όμως να μετατεθεί για την Παρασκευή, καθώς έχουν ζητήσει να μιλήσουν 145 βουλευτές.