Νομοθετική παρέμβαση την άνοιξη για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, με έμφαση και στον κλάδο των διανομέων, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στις 24 Ιανουαρίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία», στον 105,5 Στο Κόκκινο. «Στόχος είναι ένα Εθνικό Σύστημα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία» διευκρίνισε και προανήγγειλε νέες προσλήψεις στο ΣΕΠΕ και εξαντλητικούς ελέγχους στους παραβατικούς εργοδότες.
«Στόχος μας είναι να στήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Η εγκύκλιος για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών των διανομέων στο χώρο της εστίασης, εκδόθηκε περισσότερο για να λειτουργήσει ως οδηγός στους ελεγκτές. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε διάλογο με όλες τις συλλογικότητες των εργαζομένων, την άλλη εβδομάδα θα δούμε και τους εργοδότες, ώστε την Άνοιξη να προχωρήσουμε σε νομοθετική παρέμβαση.
Έχουμε πολύ σημαντικά ευρήματα και προτάσεις κι ετοιμάζουμε συνολική παρέμβαση στον τομέα της Υγείας και της Εργασίας. Το επάγγελμα του διανομέα φαγητού έχει μεγάλη επικινδυνότητα, κυρίως λόγω της πίεσης του χρόνου, ενώ υπάρχουν και αθλιότητες από την πλευρά των εργοδοτών. Πέρα όμως από το νομικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε, πρέπει να παίξει ρόλο και η κοινωνία, δείχνοντας την αλληλεγγύη της.
Όπως ελέγχουμε τον ιδιωτικό τομέα θα ελέγχουμε και τον δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, όπου πρέπει να αναδειχθεί η ευθύνη του δημάρχου.
Είναι σαφές πως σε όλους τους κλάδους εργασίας πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί ασφάλειας και γιατροί εργασίας με αποκλειστική απασχόληση. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς υπάρχουν προβλήματα με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όταν αναλάβαμε ήταν εντελώς αποδυναμωμένο. Μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές του 2015 ο τότε υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε καταργήσει 209 θέσεις εργασίας του ΣΕΠΕ και τώρα μας κουνάει το δάχτυλο. Έχουμε ενισχύσει τον συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό και ως το τέλος του έτους θα γίνουν νέες προσλήψεις ώστε οι ελεγκτές να φθάσουν τους 1.000. Δεν επαρκούν, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερη η λειτουργία του ΣΕΠΕ, ενώ αξιοποιούμε και το πληροφοριακό σύστημά του, με το οποίο παρακολουθούμε τη δραστηριότητες σε πολλούς κλάδους.
Υπάρχουν όμως αθλιότητες που πρέπει να τσακιστούν. Για παράδειγμα ο εργοδότης που δίνει το δώρο και υποχρεώνει τον εργαζόμενο να το επιστρέψει. Δυστυχώς εκεί δε μπορούμε να παρέμβουμε για τον συγκεκριμένο λόγο γιατί πρέπει να πιαστεί επ αυτοφώρω. Αυτούς όμως που ξέρουμε πως χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές – και το γνωρίζουμε από τις ανώνυμες καταγγελίες – θα τους τσακίσουμε στους ελέγχους. Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα στην επιχείρησή τους. Υπάρχουν φυσικά και άλλες κυρώσεις για τις επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα. Μια από αυτές είναι ο αποκλεισμός τους από διαγωνισμούς του δημοσίου.
Στην οικοδομή κάναμε εργοταξιακές συμβάσεις, ενώ στο χώρο των ναυπηγείων προχωράμε σε κλαδικές συμβάσεις.
Στη μεθοδολογία μας είναι και οι τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις (εργοδοσία, εργαζόμενοι, υπουργείο Εργασίας). Έχουμε κάνει τουλάχιστον 600 συναντήσεις. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, βρήκαμε λύση στα Λιπάσματα Καβάλας.