Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με 153 ψήφους υπέρ, 146 «όχι» και 1 «παρών».
Συγχαρητήριο μήνυμα, απέστειλε πρώτος, στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας για τον Αλ.Τσίρπα και τον Ζ.Ζάεφ ότι «δε δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό».
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» σημείωσε στο twitter ο Ντ.Τουσκ.
Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο. #PrespaAgreement@atsipras @Zoran_Zaev
Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω twitter.
«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό ο Π.Μοσκοβισί.
Je me réjouis du vote de l’accord #Prespes par le Parlement grec. C’est une étape importante qui vient d’être franchie, pour la stabilité politique et économique de la Grèce, de la région et de l’Europe.
«Νίκη για την ειρήνη»: η πρόεδρος των Πρασίνων, στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ
Ως «νίκη για την ειρήνη» στην περιοχή χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, η Ευρωομάδα των Πρασίνων, σημειώνοντας πως η χώρα τώρα θα μπορέσει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Αφού ξεπεράστηκαν τα τεράστια εμπόδια, η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος ανοίγει την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο προωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόρα Ζάεφ πρέπει να επαινεθούν για τις ρεαλιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία επί της ονομασίας», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ.
«Καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας
Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (“Republik Nordmazedonien”) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία».
Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι αρμόδιοι επίτροποι, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν
Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο αυστριακός καγκελάριος
Οι Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζουν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο. Μπούλμαν: Αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας “ιστορική” την εν λόγω συμφωνία.
«Τώρα θα μπορούμε επιτέλους να πούμε: Καλώς ήλθατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας πως «η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστές ή συντηρητικοί δεν είχαν καταφέρει να κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες».
Ο ίδιος συγχαίρει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία που θα τεθεί πλέον σε ισχύ» και δηλώνει πως έχει «επίγνωση των εντάσεων που προηγήθηκαν της σημερινής ψηφοφορίας στην Ελλάδα».
«Ναι, ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός. Συγχαίρω όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής τους χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικά από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη στις δημοσκοπήσεις» ανέφερε, καλώντας, τέλος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποδείξουν πως «όσοι κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς ανταμείβονται» και να προσκαλέσουν τα Σκόπια να «ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019».
Der Spiegel
Πρώτο θέμα είναι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.”Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε “Βόρεια Μακεδονία”. Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το Der Spiegel.
To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, γράφει το Der Spiegel.
Πρέσβεις του Καναδά στην Αθήνα και τα Σκόπια: «Συγχαίρουμε την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επικύρωση της Συμφωνίας»
Την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, συγχαίρουν για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι πρεσβευτές του Καναδά σε Αθήνα και Σκόπια.
Σε κοινή τους δήλωση, επισημαίνουν πως «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντικό βήμα, κινούμενο από το θάρρος και το όραμα όλων των μερών» και σημειώνουν πως «η Συμφωνία επιλύει μια μακρόχρονη, πολυτάραχη διαφωνία και ανοίγει το δρόμο για την διεύρυνση της σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση πως η Συμφωνία θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και την οικονομική πρόοδο στην περιοχή.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως «χρειάστηκαν ηγετικές ικανότητες και συμβιβασμός για την επίτευξη και την επικύρωση της Συμφωνίας και προσθέτουν: «Η εύρεση μιας διαδρομής μπροστά, πέρα από παγιωμένες θέσεις, δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Τα βήματα που έγιναν υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Με την ολοκλήρωση της επικύρωσης, διαμηνύουν πως «ο Καναδάς προσβλέπει στη συνεργασία με τους εταίρους, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Συμφωνίας και σε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».