Η άποψη ότι μία νέα κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή μπορεί να αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική αυτά που θα αποφασίσει η παρούσα Βουλή οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν βοηθά το κράτος δικαίου.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκεύπουλος, υπεραμυνόμενος της άποψης που εξέφρασε και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος, ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς τη κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.
«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επίσης, καταλόγισε στη ΝΔ ότι λειτουργεί επικοινωνιακά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ενόψει ότι η κατεύθυνση θα έχει συνέπειες δεκαετιών είναι λογικό, ενόψει της αναθεώρησης, να έχει μια γνώμη και η πρώτη και η δεύτερη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές. Η ουσία της Αναθεώρησης ανταποκρίνεται σε βάθος χρόνου και είναι σωστό να ορίζεται η κατεύθυνση», πρόεδρος της Επιτροπής.
Ακόμη, επισήμανε ότι η σημερινή Βουλή προχωρεί στην Αναθεώρηση βάσει ενός σκεπτικού που έδειξε ότι πρέπει να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κατεύθυνση για να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις.
Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τον χαρακτήρα της ειλικρίνειας και δεν αποσκοπούν στο πολιτικό όφελος ενόψει των εκλογών.
«Αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του είναι η διόρθωση των δυσλειτουργιών στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά χρειάζονται ενόψει της κρίσης που περάσαμε και που επηρέασε και δοκίμασε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν είναι η στιγμή να τις κρίνουμε με βάσει τα κριτήρια που μπορεί να υπάρχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις κρίνουμε με βάσει την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα τους», υποστήριξε. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική καθιέρωση ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας μίας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εκλογές που ζητά κάθε μέρα.
Απαντώντας στον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που αμφισβήτησε τα κίνητρα της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα, αντέτεινε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν αυτές τις ρυθμίσεις χρειάζεται η δημοκρατία και η χώρα».
Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σημαία ειλικρίνειας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ουσιαστική αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για υπουργούς, ενώ έμφαση έδωσε τόσο στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στη συνταγματική καθιέρωση «της έννοιας της επιείκειας απέναντι στην ακαμψία των νόμων και τις δυσλειτουργίες ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με μισό ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: avgi.gr