Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει από σήμερα, δίπλα στη σημαία της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης της χώρας.
Στη σχετική τελετή παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης της πΓΔΜ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.
Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Ταυτόχρονα η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.
Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.
Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.
Όπως αποκάλυψε με φωτογραφία που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος της χώρας, Vladimir Petreski, η πρώτη πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας όπως προκύπτει από τη συμφωνία των Πρεσπών, αναμενόταν να εγκατασταθεί χτες στα σύνορα με την Ελλάδα:
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε ανακοίνωσή τους, το Σάββατο, αναφέρθηκαν στα επόμενα βήματα για την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και των συνταγματικών τροποποιήσεων.
«Μετά την πλήρωση όλων των νομικών προϋποθέσεων για την έναρξη ισχύος της Τελικής Συμφωνίας και των συνταγματικών τροπολογιών, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ των συνταγματικών τροπολογιών και του συνταγματικού νόμου.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα αποστείλουν κοινή επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας, δίνοντας έτσι τέλος στην επί δεκαετίες διμερή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.
Κατόπιν, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει αναλόγως: τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη, τα κράτη παρατηρητές στον ΟΗΕ καθώς και όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «όλα αυτά αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες»
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ