Όταν οι πολίτες που σήμερα περιμένουν να «ρίξει» την Συμφωνία των Πρεσπών καταλάβουν ότι ο Μητσοτάκης χαίρεται που πέρασε, μπορεί να βρεθούν στις παρυφές των αρνητών της Δημοκρατίας και να γυρίσουν «μπούμερανγκ» οι κραυγές της υποκρισίας της ΝΔ, προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Σχολιάζοντας τις διαφορετικές… δηλώσεις προθέσεων εντός Νέας Δημοκρατίας για το πώς θα αποκαλούν κορυφαία στελέχη την Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «όλη η στάση της ΝΔ είναι στάση “μόλις υποκρυπτόμενης” υποκρισίας, κατά βάθος όλοι θέλουν να τελειώσει το Μακεδονικό και να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο … το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μία σχετική δημαγωγία για να αλιεύσουν ψήφους της ακροδεξιάς ή Ελλήνων που χωρίς να είναι επί της ουσίας ενημερωμένοι, θεωρούν ότι κάτι τους υφαρπάζεται. Μόνο υποκρισία είναι, όλη η διπλωματική πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ, από το 1992 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως το 2004-2009 με Κώστα Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο μόνος που είχε διαφορετική άποψη -και δεν την εξέφρασε όταν ήταν πρωθυπουργός- είναι ο Αντ. Σαμαράς, που στην ομιλία του είπε δεκάδες ψεύδη και παραποιήσεις για να φτάσει σε αυτή την ανιστόρητη και μη ρεαλιστική θέση, που δεν έχει κανένα νόημα. Είναι καθαρά υποκρισία ενόψει εκλογών και για λόγους ψηφοθηρίας».
Ο κ. Ξυδάκης προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ άσχημου ενδεχόμενου: ο “πληγωμένος” κόσμος, που “χτυπάει στην πλάτη” τον Κ. Μητσοτάκη στην βόρεια Ελλάδα και του λέει “από εσένα περιμένουμε να ‘ρίξεις’ την Συμφωνία”, πολύ σύντομα θα δει ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να ‘πέσει’ από κανέναν (ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να την ρίξει φυσικά, χαίρεται που ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αυτή την συμφωνία). Αυτός ο κόσμος μπορεί να αισθανθεί αυτή την σφοδρή διάψευση από αυτό το τρομερό μπουστάρισμα που του κάνουν τώρα και δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτός ο κόσμος μπορεί να βρεθεί αλλού, στις παρυφές των αρνητών της Δημοκρατίας, να πετροβολάνε όλοι μαζί όλο το κοινοβουλευτικό σύστημα. Και όλες αυτές οι κραυγές της υποκρισίας να γυρίσουν μπούμερανγκ…».
Για την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «το πιο βασικό είναι το άρθρο 86 … να αρθεί η εδραιωμένη δυσπιστία του κόσμου για το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα, από την ασυλία για την ευθύνη υπουργών και την βουλευτική ασυλία … να δει ο κόσμος ότι η ευθύνη σε συνοδεύει και αν έχει συμβεί ατασθαλία θα λογοδοτήσεις. Εκεί θα πρέπει όλα τα δημοκρατικά κόμματα να συμφωνήσουν».
Στα υπόλοιπα, εκτίμησε ότι «θα βρεθούν πεδία συγκλίσεων … θα διατυπωθούν απόψεις και προτάσεις. Ακόμη και αν δεν υπερψηφιστούν με ικανό αριθμό (151 ή 180), είναι καλό, γιατί όλος αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί στην Επιτροπή και όσα διαμειφθούν στην Ολομέλεια, δημιουργούν την πρώτη ύλη για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος».
«Πολλοί αμφέβαλαν εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια, αλλά φτάνει στο τέλος. Είναι μία συμβολή στη Δημοκρατία, που ταλαιπωρήθηκε πολύ κατά την δεκάχρονη κρίση -και μπορούμε να πούμε συνοπτικά ότι άντεξε. Δεν είχαμε ούτε εκτροπές ούτε επικίνδυνα… λυγίσματα. Αυτή η Βουλή, του 2015-2019, θα έχει να πει ότι κάτι προσέφερε, σε μία περίοδο που ταλαιπωρήθηκε πολύ το Κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία λόγω των μνημονίων».
Η αντίθεση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τον θρησκευτικό όρκο, το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τον δημόσιο έλεγχο νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τον περιορισμό των βουλευτικών θητειών, αλλά και την κύρωση διεθνών συμβάσεων που μεταβιβάζουν εθνική κυριαρχία με δημοψήφισμα, περιγράφει «μία βαθιά πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση. Βλέπουμε όλο το πολιτικό παίγνιο της Ευρώπης αυτή την στιγμή, από την μία οι παραδόσεις της Δημοκρατίας και των προοδευτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν μία ανοιχτή Ευρώπη, από την άλλη οι δυνάμεις του φόβου, της εσωστρέφειας και της εχθροπάθειας», όπως υπογράμμισε.
«Για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απαγόρευση της ανταπεργίας, κτλ., ακόμη και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε … ελπίζω στην Ολομέλεια να ακουστεί η φωνή του και να ακουστεί με ψήφο, όχι μόνο με επιφυλάξεις. Αυτά τα στοιχεία έχει ανάγκη η Δημοκρατία, για να ανανεώσει την πίστη του ο πολίτης. Και είναι αυτά για τα οποία είναι πάρα πολύ επιφυλακτική και εχθρική η Δεξιά, η ΝΔ», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, «που ήθελε να “συνταγματοποιήσει” τα ελλείμματα, εφιαλτικό ακόμη και για τους οπαδούς των νεοκλασικών θεωριών. Είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα απαγορεύσεις π.χ. στην Γαλλία ή την Ιταλία να ορίσει το έλλειμμά της +/- 0,2%, για να ξεφύγει από την κρίση;».
Η συνταγματική αναθεώρηση, είπε καταλήγοντας ο κ. Ξυδάκης, «δείχνει την ήρεμη δύναμη ενός θεσμικού ΣΥΡΙΖΑ», ενώ από την άλλη πλευρά και καθώς έπεται η ψήφιση σειράς θετικών μέτρων, «στα μεγάλα ζητήματα για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας, η αντιπολίτευση θα είναι υποκριτική, επουσιώδης, ανόητη. Λόγια για τα λόγια…».