Η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρική εκλογή του 2020, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναδείχτηκαν διαφορές που αφορούν τους αξιακούς πυρήνες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική και πολιτική αντίθεση που περιγράφεται από το δίπολο λαός – ελίτ» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας προς τους πολιτικούς συντάκτες και σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «θεώρησε εκφυλισμό της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης τον εθνικό διάλογο που διεξήχθη. Οι πολίτες μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία της αναθεώρησης καθώς δεν κατέχουν την μυστική γνώση που κατέχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του».
«Η ΝΔ θέλει την αναπαραγωγή της εξουσίας των πολιτικών οικογενειών της ελίτ…»
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πρόκειται για μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική που επιβεβαιώνει ότι ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική εξουσία ως πατρογονικό δικαίωμα του ίδιου και των ομοίων του και όχι ως πηγάζουσα από το λαό. Ο λαός χρωστάει στον κο Μητσοτάκη κι όχι εκείνος στον λαό».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση που θέλει ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένος βουλευτής. «Προφανώς η επιλογή του λαού δεν είναι τόσο σημαντική στο αξιακό σύμπαν του κου Μητσοτάκη όσο για παράδειγμα η προέλευση από την κλειστή κάστα των τεχνοκρατών» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση για τις θητείες των βουλευτών. Σημασία για αυτούς δεν έχει η εκπροσώπηση κοινωνικών συμφερόντων στο κοινοβούλιο αλλά η αναπαραγωγή της εξουσίας των πολιτικών οικογενειών της ελίτ και όσων συμμερίζονται τους αντικοινωνικούς τους στόχους».
«Για τον Μητσοτάκη ό,τι ικανοποιεί τα συμφέροντα των εργοδοτών είναι φρέσκο και γεμάτο ζωντάνια»
«Η ΝΔ αρνήθηκε να στηρίξει τις προτάσεις για ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων με το σκόπιμα ψευδές επιχείρημα ότι πχ η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί ευχολόγιο.
Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η ενίσχυση της συνταγματικής προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν για τον ίδιο μια ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το 8ωρο που κατά δήλωσή του είναι και αυτό ξεπερασμένο.
Για τον κο Μητσοτάκη ό,τι ικανοποιεί τα συμφέροντα των εργοδοτών είναι φρέσκο και γεμάτο ζωντάνια. Ότι προστατεύει τους εργαζόμενους δεν είναι παρά αγκύλωση στο παρελθόν. Για τον κο Μητσοτάκη είναι ευχολόγιο η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στα κοινωνικά αγαθά του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος αφού θα εμποδίσει τους ομοίους του κου Μητσοτάκη να παραδώσουν το σύνολο των κοινωνικών υποδομών της χώρας στους φίλους τους.
Όλα είναι ευχολόγια και εμμονές της Αριστεράς. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φαίνεται είναι άλλες όπως για παράδειγμα η τροποποίηση του άρθρου 24 με στόχο να αλλάξει ο ορισμός του δάσους και να δημιουργηθούν όροι πλήρους αποψίλωσης για να ικανοποιηθούν ειδικά οικονομικά συμφέροντα!» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 16, έκανε λόγο για υποκρισία που φτάνει στο απόγειό της από τη ΝΔ καθώς «δήθεν ενδιαφέρεται για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και γιαυτό επιδιώκει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά αρνείται να υποστηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αύξηση των εισακτέων. Κάποιος κακοπροαίρετος εδώ θα έλεγε ότι ίσως οι προθέσεις του δεν είναι τόσο αγαθές και η επιδίωξη του είναι να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια – παραρτήματα του εξωτερικού».
«Λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας»
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η «βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προεδρική εκλογή του 2020. Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης. Ο κος Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδιά του και το βαθιά αντιθεσμικό παιχνίδι της ΝΔ με τον θεσμό του ΠτΔ όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης».
«Αντί η ΝΔ να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Συνεχίζει να λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας ερήμην του κυρίαρχου λαού. Μόνο που πλέον ο λαός δεν είναι απών» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
«Αφωνία για το πάρτι διαφθοράς»
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο για την Φώφη Γεννηματά αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την απολογία του Θ. Τσουκάτου, ο οποίος στη δίκη της Siemens «αποκάλυψε χθες κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς ομολογούσε: 16 δις δραχμές (δηλαδή σχεδόν 47 εκατ. ευρώ) μπήκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και άλλων εταιριών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μόνο για τις εκλογές του 2000».
«Παρά τις αποκαλύψεις του κου Τσουκάτου, η κα Γεννηματά από χθες όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση.
Εκτός από την κα Γεννηματά αφωνία για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει και ο κ. Μητσοτάκης που ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμά να επικαλείται για τα οικονομικά της ΝΔ όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της.
Τα δωράκια, οι μίζες και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη κανείς τους δεν έχει εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρώσουν.
Αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης όταν μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών».