Το αργότερο έως τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού να θεωρούνται σχεδόν ειλημμένες. Οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας εκτός απροόπτου θα είναι περιορισμένες και αφενός θα είναι αποτέλεσμα των κενών που θα προκληθούν από τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Νάσου Ηλιόπουλου στις δημοτικές εκλογές αφετέρου θα αποτελούν άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο. Πάντως και εδώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν αναμένεται περισσότερες από 2 ή 3.
Αν ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει σήμερα τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, πριν αναχωρήσει για το Μόναχο, το ζήτημα του μίνι ανασχηματισμού αναμένεται να έχει λήξει μέχρι τη Δευτέρα. Τα πρώτα τηλέφωνα, πάντως, θεωρείται πιθανό να ξεκινήσουν και μέσα στην ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, “φαβορί” για το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και είναι λιγότερες οι πιθανότητες να μεταφερθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο για να ανακατευθεί ακόμα πιο πολύ η “τράπουλα”. Για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τοποθετήσει κάποιο βουλευτή – στέλεχος από τη Μακεδονία, ενώ αναμένεται να καλυφθεί και το υφυπουργείο Εργασίας.
Επίσης, το θέµα της δηµιουργίας ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου µε κύριο κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κλήθηκε να αποφασίσει ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες µπορούν να ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα µέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισµού και των ακραίων δυνάµεων.
Στην άκρη οι παρασπονδίες βουλευτών για τη Συνταγματική αναθεώρηση
Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν στην άκρη προσωρινά τουλάχιστον τις «παρασπονδίες» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκτός γραµµής στην ψηφοφορία για τη συνταγµατική αναθεώρηση.
Στο µεταξύ, µεσούσης της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόµµατος ότι τελικώς το άρθρο 3, και µάλιστα η βασική του παράγραφος περί θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, κρίνεται αναθεωρητέο µε τις ψήφους 151 βουλευτών. Το σκηνικό της ανατροπής που νωρίτερα είχαν διαµορφώσει πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Βουλή προκάλεσε κλίµα ευφορίας σε Μαξίµου και Κουµουνδούρου, πρώτιστα διότι επί ένα δίωρο είχε επικρατήσει η εικόνα πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν υποστεί µία πολιτική ήττα στο ζήτηµα της συνταγµατικής αναθεώρησης.
«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς να περιµένουν την επίσηµη ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της καταµέτρησης. Αποδεικνύεται για µία ακόµη φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και µία πολιτική ήττα µίας κυβέρνησης που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα» σχολίασε το Μαξίµου µε αφορµή τη φηµολογία για απόρριψη του άρθρου 3.
Η κυβέρνηση ενηµέρωσε το βράδυ πως υπερψηφίστηκαν µε συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισµό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισµό των προνοµιακών ρυθµίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101α).
Το Μαξίµου επανήλθε και χθες στην καταγγελία ότι υπάρχει οµολογηµένο σχέδιο της Ν∆ και του κ. Μητσοτάκη να «διορίσει» Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας σε συνεννόηση µε το ΚΙΝΑΛ, και µάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος -χωρίς να αναφερθεί σε ονόµατα- «φωτογράφισε» πάλι τους κ. Σηµίτη και Βενιζέλο. Υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της Ν∆ έχει τάξει σε εκπροσώπους του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού παρελθόντος ή σε ευνοούµενο του παλαιού καθεστώτος το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.
Αυτήν τη φορά, βεβαίως, «φωτογράφισε» και άλλα πρόσωπα, αφού σε ένα δεύτερο σχόλιό του επί του ιδίου θέµατος µίλησε για «ευνοούµενο τεχνοκράτη» σε συνεννόηση µε το Κίνηµα Αλλαγής. Ως εκ τούτου, θα µπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήµο ή ακόµη και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επέµεινε στις κατηγορίες για βαριά αντιθεσµικό παιχνίδι της Ν∆ µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, επανέλαβε ότι «θέλουν διορισµό του Προέδρου µε απλή πλειοψηφία των 151» και κάλεσε τη Μαρία Σπυράκη να δηλώσει εάν η Ν∆ θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να τελειώσουν τα σενάρια.
Για ακόµη µια φορά το Μαξίµου απέρριψε τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης, υπερτονίζοντας τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να µην υπάρξουν πολιτικά παιχνίδια µε φόντο την προεδρική εκλογή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να δεχτεί καµία άλλη υποψηφιότητα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας πέραν αυτής του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα µέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισµού και των ακραίων δυνάµεων
«Πόλεµος» πάλι µε φόντο την εκλογή Προέδρου
Εντονοι διαξιφισµοί υπήρξαν χθες σχετικά µε την αναθεώρηση άρθρων που αφορούν την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, καθώς υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 32 παρ. 4, αλλά όχι η αναθεώρηση των επίσης σχετικών άρθρων 30 παρ. 1 και 41 παρ. 5.
Η αξιωµατική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την πρόταση του κόµµατός τους για αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1, απορρίπτοντας «επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό». Κατά την εκτίµηση της Ν∆, «αυτό έγινε συντονισµένα, σε µια προσπάθειά τους να µην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών».
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αντέτειναν ότι οι βουλευτές υπερψήφισαν την ανάγκη αναθεώρησης «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναµίας κοινοβουλευτικής εκλογής άµεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαµήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Οπότε, συµπλήρωναν, «αν το αποτέλεσµα αυτό επαναληφθεί και στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε έναν µήνα, τότε η επόµενη Βουλή έχει την εξουσία να αναθεωρήσει το άρθρο 32 προς την κατεύθυνση αυτή, ανεξαρτήτως της µη αναθεώρησης άλλων άρθρων».
Ο χρόνος των εκλογών
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να εξετάσει το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο φαίνεται να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, η “βροχή” των νομοσχεδιών που θα ακολουθήσει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο βαθμός ετοιμότητας του υπουργείου Εσωτερικών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, αλλά και ο νέος γύρος μετρήσεων που φτάνουν στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.
Οι συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου πληθαίνουν, όπως και οι εμφανίσεις των κορυφαίων στελεχών σε Αθήνα και περιφέρεια. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 7 νέες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αθήνα, Πύργο, Καλαμάτα και Δράμα.
Ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η εικόνα που θα παρουσιάζει η Βουλή σε 1,5 μήνα από τώρα με τη δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τα νομοσχέδια που θα περάσουν, αλλά και το ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας που “κλείδωσε” και θεωρείται κομβικό.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr, news247.gr