Ο Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση, εργαζόμενος παράλληλα στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια πέρασε στον χώρο της Διαφήμισης, για να εξελιχθεί σε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος μεγάλων Διαφημιστικών Εταιρειών.
Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια. Έκτοτε θητεύει σε όλα τα όργανα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Το 1994 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, ο νεότερος στη χώρα.
Το 2000 εκλέγεται Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Τον Ιούνιο του 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στις 21 Μαρτίου 2008 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέγεται διαδοχικά το 2007 και το 2009, το 2012 και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς.
Το 2009 ορίζεται Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με βασικό άξονα αρμοδιοτήτων την δασική πολιτική, κατά τη διάρκεια της θητείας του αναρτήθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες στην ιστορία της χώρας ενώ ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει γίνει ποτέ.
Στις 18 Ιουνίου 2011 ορίστηκε Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Γρανιτσιώτη και έχουν δυο παιδιά.
Η παραίτηση από το ΚΙΝΑΛΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Θ. Μωραΐτης με επιστολή του στον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον εαυτό του από τον κατάλογο των υποψηφίων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Χρησιμοποιώντας βαριές πολιτικές εκφράσεις για το πώς βλέπει την προοπτική του εχγειρήματος, προειδοποίησε ότι είναι σε “οριακό σημείο” και ότι “δεν υπάρχει plan b για τον χώρο”. «Η σημερινή εικόνα ωστόσο, προσωπικά για εμένα (και πιστεύω όχι μόνο), είναι απογοητευτική και ναρκοθετεί το εγχείρημα σε όλα τα επίπεδα. Αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, στην επιστολή του σχολιάζει ότι, «παρά τις καλές προθέσεις, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα», ότι “η εικόνα που έχουν οι πολίτες για εμάς είναι ότι ασχολούμαστε αποκλειστικά με διευθετήσεις ψηφοδελτίων και μελλοντικών θέσεων” και ότι “οι θέσεις ετεροκαθορίζονται συνεχώς από το τι πράττουν κάθε φορά είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ.”.
Ο Θ. Μωραΐτης, πάλαι ποτέ κεντρικό επιτελικό στέλεχος επί ηγεσίας Γεννηματά, καταλογίζει ότι ο φορέας πηγαίνει προς τις εκλογές “χωρίς να απαντάμε σε κρίσιμα ερωτήματα για το αύριο”, ότι κρύβεται “πίσω από στρογγυλές και απολίτικες δηλώσεις που χωράνε όλους και όλα” και “καίνε σήμερα την ίδια μας την αξιοπιστία”. Αυτά εν τέλει συντείνουν σε “βαθιά συντηρητικές” θέσεις, που “μας οδηγούν σε ‘διαζύγιο’ με θεμελιώδεις προοδευτικές θέσεις και αξίες που υπηρετήσαμε υπερήφανα ως παράταξη για δεκαετίες”. Στηλιτεύει το γεγονός, όπως λέει, του κουνήματος του δαχτύλου “σε μια καθημαγμένη κοινωνία” και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μιλάμε για ‘σανόφαγους’ σε άλλα κόμματα, αλλά θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να τρώνε εύκολα τον δικό μας ‘σανό’ όταν αποφεύγουμε να δώσουμε απαντήσεις”. Λέει επίσης ότι ήταν λανθασμένοι οι χειρισμοί στην υπόθεση του Ποταμιού και ότι “θεωρήσαμε ότι 210.000 πολίτες έδωσαν κάποιου τύπου λευκή επιταγή”.