Την επανεισαγωγή των φακέλων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς συζήτηση των δύο δεκαώροφων οικοδομών, οι οποίες με το ύψος τους απειλούν να σκιάσουν το μνημείο της Ακρόπολης, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό έγινε γνωστό χθες το βράδυ με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία επισημαίνεται ότι τα δύο κτήρια επί των οδών Φαλήρου 5 και Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4 βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004).
Τα δύο υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι «σε απόλυτο συντονισμό, εξετάζουν σχολαστικά όλες τις σχετικές παραμέτρους και διαδικασίες, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της».
Το ΥΠΕΝ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών έως ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη και Κουκακίου από την ομάδα εργασίας που συγκρότησε γι’ αυτόν τον σκοπό τη Δευτέρα.
Η εν λόγω ομάδα, υπό τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων, θα καταγράψει και θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και μεταξύ αυτών και τα υπομνήματα κατοίκων για την οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής Μακρυγιάννη. Αρχικά, με χρονοδιάγραμμα δύο μηνών θα εξετάσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και θα οριοθετήσει την περιοχή μελέτης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.
Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες (όπως τα δύο παραπάνω), οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.
Όπως είναι γνωστό, ήδη κάτοικοι και σύλλογοι πολιτών έχουν κινητοποιηθεί απαιτώντας την αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του συντάγματος, του παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού του μνημείου της Ακρόπολης, τη θέσπιση το συντομότερο ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη και την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν τις εγκρίσεις ανέγερσης κτηρίων – ξενοδοχείων «μαμούθ» στην περιοχή Μακρυγιάννη.
ΠΗΓΗ: avgi.gr