Ένα από τα τελευταία ζητήματα που διευκρινίστηκε οριστικά είναι τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει απόπειρα (θετική ή αρνητική) υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έκλεισε οριστικά, αφού τραπεζίτες και Κυβερνητικό επιτελείο συνυπέγραψαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Μάλιστα το εν λόγω πλαίσιο κατατίθεται Παρασκευή ή Δευτέρα στην Βουλή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr:
- Όσοι έχουν θετική απόφαση υπαγωγής παραμένουν στην ρύθμιση που έχουν ορίσει τα δικαστήρια.
- Όσοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής και έχουν πάρει δικάσιμο μπορούν οικειοθελώς να μεταβούν στο νέο καθεστώς ή να ανακαλέσουν την αίτηση τους.
- Όσοι έχουν κάνει αίτηση αλλά δεν έχει οριστεί ρητή δικάσιμος, θα εξεταστούν στα νέα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύουν στις εξωδικαστικές ρυθμίσεις τα οποία είναι κατά τι χαμηλότερα από αυτά του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.
- Όσοι έχουν χάσει δίκη του νόμου Κατσέλη, χάνουν και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης, που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα, αυτή δεν θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, αλλά θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Θα μπορεί δε να κλιμακώνεται κατά περίπτωση από το 33% μέχρι το 50% ανάλογα με τα κατά περίπτωση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων για πάνω από εννέα μήνες, τότε θα παύει να ισχύει η ρύθμιση και το σπίτι δεν θα υπάγεται πλέον σε καθεστώς προστασίας.
Όποιος με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος είναι εκτός λόγω κριτηρίων από το νέο σύστημα, δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τα κριτήρια υπαγωγής του νέου καθεστώτος θα είναι κατ’ αρχήν το ύψος δανεισμού του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία).
Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας, ξεκαθαρίστηκε ότι ο αιτών θα μπορεί να ρυθμίσει μόνο το δάνειο που είναι με υποθήκη το σπίτι του και όχι όλα του τα δάνεια.
Το περιουσιακό κριτήριο θα είναι το υποθηκευμένο ακίνητο να έχει αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ.
Επιπλέον, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).
Ο νόμος θα έχει διάρκεια ζωής 1 έτους, εκτός και αν ο αιτών είναι ΑΜΕΑ ή μακροχρόνια άνεργος, οπότε θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση μέσα σε μια πενταετία.
Από την εξωδικαστική ρύθμιση στον νέο Κατσέλη
Περίπου ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νέου καθεστώτος θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει το νέο καθεστώς με την προσωπική πτώχευση που αντιπροσωπεύει στην ουσία ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη.
Τα δύο καθεστώτα μοιραία θα βαδίζουν παράλληλα μέχρι και το 2020 οπότε θα θεσπιστεί ο πραγματικός νέος νόμος για την πτώχευση στα φυσικά πρόσωπα που θα περιλαμβάνει και το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.