Στον News 24/7 στους 88,6 μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, άριστος γνώστης του ασφαλιστικού και πρώην επιστημονικός διευθυν δ/ντης ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Για την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, είπε:
Το νέο στοιχείο που είδα εγώ είναι ότι σε ο,τι αφορά την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη μπαίνουν προϋποθέσεις. Θα εξαρτάται η καταβολή τους εφόσον συνάδουν με τις αντοχές της οικονομίας.
Αν έχουμε μια εθνική σύνταξη, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, 386 ευρώ, αυτό δεν θα δεσμεύει τη νομοθεσία ότι μπορεί να το πάρει στο μέλλον κάποιος, εφόσον η οικονομία δεν θα έχει 2 ή 3% αύξηση του ΑΕΠ, αν έχει ένα ή μηδέν. Τη βεβαιότητα και την προσδοκία που έχει ο ασφαλισμένος και ο συνταξιούχος τη χάνει παντελώς. Αυτό το νέο στοιχείο κάνει ακόμα πιο επισφαλή αυτήν την πρόταση”.
“Σε μια πρόσφατη έρευνά μας υπολογίσαμε το κόστος μετάβασης στα 55 δισ. για τα επόμενα 25 χρόνια. Δηλαδή επιβαρύνει το προϋπολογισμό του κράτους και τα ταμεία σε ετήσια βάση κατά 1% του ΑΕΠ”, συμπλήρωσε για να συνεχίσει:
“Ποιος προϋπολογισμός και ποιος φορολογούμενος θα πληρώσει αυτό το 1% του ΑΕΠ για το κόστος μετάβασης που έχει μια τέτοια πρόταση; Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανατρέπονται και οι μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στόχοι της ελληνικής οικονομίας ανεξάρτητα αν είναι σε μνημόνια ή όχι.
Αν από ένα μέτρο ή μία πρόταση δεν συνυπολογίζει κανείς τι επιπτώσεις θα έχει στα άλλα μεγέθη της οικονομίας, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αβεβαιότητας και σε συλλογικό επίπεδο, εννοώ την ελληνική οικονομία και σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της”.
Για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης:
“Αν προχωρήσει αυτή η ιδέα, μια σχετική διάταξη θα λέει για παράδειγμα ότι από το 2021 όποιος μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα έχει δικαίωμα αντί να επιλέγει υποχρεωτικά για επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΕΠ, θα μπορεί αν θέλει να επιλέγει και μια ασφαλιστική εταιρία.
Η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι όπου χρεοκόπησαν αυτά τα συστήματα, στη Χιλή ή σε ασφαλιστικές εταιρίες σε άλλες χώρε,ς χρεοκόπησαν κυρίως από αυτό το κόστος μετάβασης και γι αυτό σε όλες αυτές τις χώρες επεστράφη το δημόσιο και κοινωνικό σύστημα. Μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει αυτήν την πολυτέλεια να περάσει μια τέτοια περιπέτεια;”.