Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, καθώς δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, το αρχικό guidance για το κουπόνι ανέρχεται στο 4,125%.
Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.
Δεκαετές ομόλογο: Τρία κριτήρια καθορίζουν την επιτυχία της έκδοσης
Σημειώνεται ότι εχθές το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή του τίτλου.
Στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63% σε χαμηλό από το 2006.
Η κίνηση αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι το Φεβρουάριο).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετά ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία.
Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το “μπόνους” της διπλής αναβάθμισης της Moody’s την Παρασκευή, έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση “ορόσημο”.
Όπως σημειώνει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc.,σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο cash buffer, οπότε η έκδοση αφορά περισσότερο το να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στην αγορά, παρά την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.
Tελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr