Αρχές Απριλίου θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, µε την Κουµουνδούρου να ανακοινώνει σε εκείνη τη φάση τα πιο πολιτικά ονόµατα που θα το πλαισιώσουν. Εξ αυτού του λόγου οι υποψηφιότητες των Ελενας Κουντουρά, Σπύρου ∆ανέλλη και Γιάννη Μουζάλα δεν περιελήφθησαν στις προχθεσινές ανακοινώσεις της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες επιµένουν, δε, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα περιληφθούν και σηµερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που διευκολύνει η κατάργηση του ασυµβίβαστου για την ιδιότητα του υποψηφίου ευρωβουλευτή. Η απάντηση Στο ευρωψηφοδέλτιο του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία δεν θα προστεθεί τελικώς το όνοµα της Μαρία Ρεπούση, έπειτα από σχετική συζήτηση που έγινε και στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυρία Ρεπούση, που συµµετέχει στο εγχείρηµα του προοδευτικού πόλου ως στέλεχος της «Γέφυρας», µε ανάρτησή της στο FB ανακοίνωσε τη µη συµµετοχή της γράφοντας:
«Πίστευα και πιστεύω στο εγχείρηµα συγκρότησης µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσα παρούσα στις σχετικές διεργασίες από όποια θέση και αν χρειαστεί. ∆εν επιθυµώ όµως πια να είµαι υποψήφια στις ευρωεκλογές, διότι εκτιµώ ότι δεν έµεινε ικανός χρόνος να υποστηρίξω όπως θα έπρεπε την υποψηφιότητά µου. Παράλληλα εργάζοµαι σε µία θέση απαιτητική και δεν διαθέτω κανέναν µηχανισµό υποστήριξης, ούτε κοµµατικό ούτε βουλευτικό. Παραµένω βέβαια σταθερή στην πολιτική µου άποψη και ενεργή στην Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών “Γέφυρα”. Ο δρόµος είναι δύσβατος αλλά οφείλουµε να τα καταφέρουµε».
Σύµφωνα µε πληροφορίες, µε την κ. Ρεπούση επικοινώνησε ο πρωθυπουργός ζητώντας της να συµµετάσχει στο ψηφοδέλτιο για τις εθνικές εκλογές. Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση στην Πολιτική Γραµµατεία, όπου διατυπώθηκαν δύο απόψεις.
Η πρώτη επέµενε πως η Μαρία Ρεπούση θα πρέπει να περιληφθεί στην ευρωλίστα, όµως η δεύτερη, που επικράτησε, έλεγε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συµµετοχή της πανεπιστηµιακού, ώστε να µην τροφοδοτήσει νέες συζητήσεις γύρω από το ευρωψηφοδέλτιο, µε αφορµή τις παλαιότερες αναφορές της περί «συνωστισµού» στην προβλήτα της Σµύρνης.
Το σκεπτικό αυτό βεβαίως αναπτύχθηκε µετά τα τελευταία γεγονότα που συνδέονται µε την «αστοχία» της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοΐζου και τα οποία τροφοδότησαν αρνητική δηµοσιότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες για το θέµα ότι επρόκειτο για ένα «ατόπηµα, ένα λάθος προ δεκαετίας» που αναγνωρίστηκε από την ίδια και κάλεσε τη Νέα ∆ηµοκρατία να σχολιάσει τι θα πράξει για τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη που ελέγχεται για οφειλές που έπρεπε να καταβάλει σε συνεργάτες του, αλλά φέρεται να εισέπραττε ο ίδιος.
Ο Κόκκαλης και οι άλλοι Σε σχέση µε την κάθοδο του Πέτρου Κόκκαλη είπε ότι πρόκειται για ένα «βαρύ όνοµα» που συµπαρατάσσεται µε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά σε έναν αγώνα απέναντι σε έναν µιντιακό υπόκοσµο και σε µια ζοφερή κουλτούρα, για να σηµειώσει πως άνθρωποι που προέρχονται από την αστική τάξη συµπαρατάχθηκαν και θα συµπαραταχθούν και στο µέλλον µε την Αριστερά. Ο ίδιος ο υποψήφιος, µε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ανέφερε ότι η πρόταση προέκυψε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δηµιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού µετώπου εν όψει των ευρωεκλογών. «Αυτό σήµανε ένα κάλεσµα προς την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδηµοκρατία και προς αυτό που παλιά λέγαµε Οικολογία, αλλά σήµερα ονοµάζεται µάχη για την κλιµατική αλλαγή».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr