Το Documento φέρνει στη δημοσιότητα το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ κατά του Νίκου Γεωργιάδη, αποκαλύπτοντας παράλληλα τους σκιώδεις χειρισμούς των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που συνέβαλαν στην αποσιώπηση της πολύκροτης υπόθεσης και εντός των τειχών. Αντί η αρμόδια εισαγγελία να κινήσει διαδικασίες δικαστικής συνδρομής, άφησε στη… διακριτική ευχέρεια των μολδαβικών αρχών την αποστολή των ενοχοποιητικών στοιχείων που είχαν συλλεχθεί εναντίον του Ν. Γεωργιάδη στη Μολδαβία, προστατεύοντας επί της ουσίας έναν εμπλεκόμενο σε κύκλωμα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.
Το διεθνές ένταλμα προσθέτει ακόμη δύο ονόματα θυμάτων στον απεχθή κατάλογο του στελέχους της ΝΔ που χαρακτηρίζεται «φυγάς» από την Ιντερπόλ, η οποία ζητούσε τη σύλληψή του για trafficking και «εγκλήματα κατά παιδιών». Στο ίδιο έγγραφο περιέχονται λεπτομερείς αναφορές για τις ημερομηνίες των συνευρέσεων, το ύψος του αντιτίμου που έβγαζε από την τσέπη του ο πρωτόδικα καταδικασμένος, όπως και ποιοι ήταν εκείνοι που έσερναν –σε κάποιες περιπτώσεις ανά δύο– τα ανήλικα αγόρια στο κρεβάτι του. Μετά την άρνηση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν το –κατά την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου– «βαρύ όπλο» του προέδρου της ΝΔ, η Ιντερπόλ κοινοποιεί την παύση καταζήτησής του.
Επιπλέον, ξετυλίγουμε το κουβάρι των εισαγγελικών και δικαστικών πράξεων της υπόθεσης στη Μολδαβία. Πώς και γιατί ο Ν. Γεωργιάδης δραπέτευσε από τις ευθύνες του και δεν δικάστηκε μαζί με τα μέλη και τους υπόλοιπους πελάτες του κυκλώματος. Εγγραφα, γεγονότα και πράξεις που διαψεύδουν αφενός το αφήγημα της ΝΔ περί πολιτικής σκευωρίας, αφετέρου όσα ο ίδιος κατέθεσε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα πλεκτάνης.
Στις 17 Νοεμβρίου 2011 το Εθνικό Κεντρικό Γραφείο (NCB) της Ιντερπόλ που εδρεύει στο Κισινάου της Μολδαβίας ενημερώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού παγκοσμίως ότι καταζητεί τον Νίκο Γεωργιάδη.
Το διαβαθμισμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται «μεσαίας σημασίας», με το status του Ν. Γεωργιάδη να αναγράφεται ως «φυγάς» (σ.σ.: wanted), έχοντας σκοπό τη σύλληψή του. Το «ερυθρό» ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ περιείχε αναλυτικά στοιχεία για τον Ν. Γεωργιάδη, όπως για παράδειγμα τον αριθμό του διαβατηρίου του, τη χώρα καταγωγής του και πιθανές χώρες που θα μπορούσε να επισκεφθεί. Ως «κωδικοί αδικήματος», που αποτελούσαν και την αιτία καταδίωξης, σημειώνονται: «παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking)» και «εγκλήματα κατά ανηλίκων», με μέγιστη πιθανή ποινή φυλάκισης τα 20 χρόνια. Στο ένταλμα περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε στη Μολδαβία ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της καμπάνιας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη προέδρου.
Οπως επισημάνθηκε προηγουμένως, στο ένταλμα περιγράφονται αποσπάσματα απ’ όσα έκανε ο Ν. Γεωργιάδης, «θέλοντας να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές και διεστραμμένες ορέξεις του» στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. «Δεν με αγγίζει τίποτα» δήλωνε κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο το δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ, όμως σύμφωνα με την Ιντερπόλ άγγιζε ακόμη δύο θύματα πέρα από αυτά για τα οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα στην Ελλάδα.
Στο ένταλμα της Ιντερπόλ καταγράφονται επτά σεξουαλικές συνευρέσεις του Ν. Γεωργιάδη, στις οποίες ξόδευε 400 λέι για κάθε θύμα, ήτοι 30 δολάρια.
Στην περιγραφή των αδικημάτων αναφέρονται και δύο πρόσωπα που είχαν αναλάβει την παράδοση των θυμάτων στο σπίτι του, επί της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στο Κισινάου. Πρόκειται για τον Νικολάι Κανατούγε και τον Γκεόργκι Ιστράτι. Ο τελευταίος περιγράφηκε από τον Ν. Γεωργιάδη και από τον Μολδαβό δικηγόρο που επιστράτευσε στη δίκη για να τον υπερασπιστεί ως ο πανούργος οικονόμος του ο οποίος προσπάθησε να του φορτώσει όλες τις κατηγορίες για να απαλλαχθεί από τις δικές του. «Μικρή» λεπτομέρεια: ο Ιστράτι συνελήφθη εντός της οικίας Γεωργιάδη για την εμπλοκή του στο κύκλωμα, ενώ ο μάρτυρας υπεράσπισης του στελέχους της ΝΔ και μεγαλοδικηγόρος της Μολδαβίας παραδέχτηκε στο ελληνικό δικαστήριο ότι δέχτηκε πρόταση να αναλάβει την υπεράσπισή του…
Διαβάστε λοιπόν την ακριβή μετάφραση του εντάλματος της Ιντερπόλ:
Τι λέει το ένταλμα
«Τον Νοέμβριο του 2010 ο Ελληνας πολίτης Γεωργιάδης Νικόλαος, ο οποίος διέμενε στον δήμο του Κισινάου, θέλοντας να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές και διεστραμμένες ορέξεις του, υποκίνησε τους Μολδαβούς υπηκόους Κανατούγε Νικολάι και Ιστράτι Γκεόργκι να επιστρατεύσουν εκ μέρους του ανήλικα παιδιά (αγόρια), τα οποία θα του παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες αντί χρημάτων. Συνεπώς, στις αρχές Νοεμβρίου του 2010, ο Γεωργιάδης Νικόλαος υποκίνησε τον Κανατούγε Νικολάι να επιστρατεύσει τον ανήλικο Λούνγκου Μιχάι, γεννηθέντα το έτος 1993. Ακολούθως, τα θύματα (Κανατούγε Νικολάι και Λούνγκου Μιχάι) μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα 21 της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στον δήμο Κισινάου και υποκινήθηκαν από τον Γεωργιάδη Νικόλαο να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες, για τις οποίες έλαβαν το ποσό των 400 λέι έκαστος (περίπου 30 δολάρια). Στις 13.11.2010 ο Γεωργιάδης Νικόλαος υποκίνησε εκ νέου τον Κανατούγε Νικολάι να επιστρατεύσει τον ανήλικο Λούνγκου Μιχάι, γεννηθέντα το έτος 1993. Ακολούθως, τα θύματα (Κανατούγε Νικολάι και Λούνγκου Μιχάι) μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα 21 της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στον δήμο Κισινάου και υποκινήθηκαν από τον Γεωργιάδη Νικόλαο να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες, για τις οποίες έλαβαν το ποσό των 400 λέι έκαστος (περίπου 30 δολάρια). Στις 26.11.2010 ο Γεωργιάδης Νικόλαος υποκίνησε τον Κανατούγε Νικολάι να επιστρατεύσει τον ανήλικο Λούνγκου Μιχάι, γεννηθέντα το έτος 1993. Ακολούθως, τα θύματα (Κανατούγε Νικολάι και Λούνγκου Μιχάι) μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα 21 της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στον δήμο Κισινάου και υποκινήθηκαν από τον Γεωργιάδη Νικόλαο να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες, για τις οποίες έλαβαν το ποσό των 400 λέι έκαστος (περίπου 30 δολάρια). Επίσης, στις αρχές Νοεμβρίου 2010, ο Γεωργιάδης Νικόλαος υποκίνησε τον Ιστράτι Γκόργκι να επιστρατεύσει τον ανήλικο Ντεμίντεβ Βάτσεσλαβ, γεννηθέντα το έτος 1993. Κατά συνέπεια, στις 24.11.2010, 25.11.2010 και 27.11.2010 το θύμα (Ντεμίντεβ Βάτσεσλαβ) μεταφέρθηκε στο διαμέρισμα 21 της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στον δήμο Κισινάου και υποκινήθηκε από τον Γεωργιάδη Νικόλαο να παράσχει σεξουαλικές υπηρεσίες. Στις 26.11.2010 ο Γεωργιάδης Νικόλαος υποκίνησε τον Κανατούγε Νικολάι να προσλάβει τους ανήλικους Αντοτσι Βιτάλιε, γεννηθέντα το 1993, και Πούσκασου Νικολάι, γεννηθέντα το 1993. Ακολούθως, τα θύματα (Κανατούγε Νικολάι, Αντοτσι Βιτάλιε και Πούσκασου Νικολάι) μεταφέρθηκαν στο διαμέρισμα 21 της οδού Μητροπολίτη Πέτρου Μοβίλα 23/9 στον δήμο Κισινάου και υποκινήθηκαν από τον Γεωργιάδη Νικόλαο να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες, για τις οποίες έλαβαν το ποσό των 400 λέι έκαστος (περίπου 30 δολάρια)».
Στο έγγραφο της Ιντερπόλ γινόταν επίσης λόγος για «απαραίτητη λήψη ενεργειών από τις αστυνομικές αρχές» και ειδικότερα για την ανάγκη «εντοπισμού και σύλληψής του με σκοπό την έκδοση». «Παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι θα επιχειρηθεί η έκδοση του ατόμου όταν συλληφθεί, σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία και τις διμερείς και πολυμερείς συνθήκες που βρίσκονται σε ισχύ» σημειώνεται ακόμη.
Το ένταλμα υπογράφεται από τον «επικεφαλής της υπόθεσης Μολδαβό αστυνομικό Νικολάι Γκάινταου και φέρει αριθμό αναφοράς 5/PE8T/D31/2011/RM και αρ. μηνύματος της Γενικής Γραμματείας της Ιντερπόλ: DIF111117000348.
Εθαψαν εδώ την υπόθεση
Στις 21 Νοεμβρίου 2011 το ένταλμα διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία απαντά στην Ιντερπόλ μία εβδομάδα αργότερα. Συγκεκριμένα αρνείται την έκδοση Γεωργιάδη στη Μολδαβία, χωρίς όμως να κινεί τις διαδικασίες δικαστικής συνδρομής προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα η δικογραφία και το κατηγορητήριο κατά του Ν. Γεωργιάδη, ποντάροντας ουσιαστικά στην… προθυμία των Μολδαβών. Κατά τις πληροφορίες του Documento, η Εισαγγελία Εφετών σημειώνει στην απάντησή της προς την Ιντερπόλ: «Σε απάντηση σε σχέση με το ένταλμα για τον διεθνώς καταζητούμενο Ν. Γεωργιάδη, δοθείσης υπηκοότητας ελληνικής, δεν γίνεται να τον εκδώσουμε (αρ. 438 παρ. Α Ποινικής Δικονομίας). Να δοθούν διευκρινίσεις για πιθανή άσκηση διώξεων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με έγκριτες εισαγγελικές πηγές, η Εισαγγελία Εφετών έπρεπε να παραγγείλει αμέσως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αίτημα δικαστικής συνδρομής στις μολδαβικές αρχές, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο ειδεχθές έγκλημα. Εντούτοις, η Εισαγγελία Εφετών δεν προβαίνει στην παραπάνω πράξη, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί. Εν ολίγοις ο νόμος προβλέπει ότι ο καταζητούμενος δεν εκδίδεται επειδή είναι Ελληνας πολίτης, όμως θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτομάτως η δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία και θα βασιζόταν στα στοιχεία που θα λάμβανε η αρμόδια εισαγγελία από τις μολδαβικές εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος δεν εκδόθηκε στην Κύπρο για την υπόθεση Helector, όμως σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον του στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που προώθησαν οι κυπριακές αρχές στη χώρα μας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2011 το Εθνικό Κεντρικό Γραφείο της Ιντερπόλ στη Μολδαβία γνωστοποιεί με νέα κοινοποίηση την παύση καταζήτησης του Ν. Γεωργιάδη. Η εξήγηση κρίνεται τουλάχιστον ασαφής. Το σχετικό έγγραφο περιέχει και τις 20 περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να διακοπεί η αναζήτηση ενός καταζητούμενου. Στο μόνο σημείο που έχει επιλεγεί ως αιτιολογία από τους αρμόδιους για την παύση της καταζήτησης σημειώνεται επί λέξει: «Αλλοι λόγοι (προσδιόρισε) η έρευνα της υπόθεσης ακυρώθηκε». Εντύπωση προκαλεί δε ότι στο κεφάλαιο «Διατήρηση Πληροφοριών» υπάρχει η εξής ερώτηση: «Θα θέλατε να διατηρήσετε τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το άτομο που είναι καταχωρημένες στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ;» και η απάντηση είναι αρνητική.
Δεύτερη ασυλία-«αμνηστία»
Πέραν της διπλωματικής, ο Ν. Γεωργιάδης έτυχε και δικαστικής ασυλίας στη Μολδαβία. Ο λόγος ήταν ο χειρισμός της εισαγγελέα του τμήματος Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων της Γενικής Εισαγγελίας Ελενα Καζακόφ. Ο γόρδιος δεσμός της δεύτερης ασυλίας που είχε στη Μολδαβία ο πρωτόδικα καταδικασμένος στην Ελλάδα λύνεται με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μολδαβίας στις 30 Ιανουαρίου 2013, με αρ. φακέλου 1re-60/13. Η εν λόγω απόφαση αφορά την οριστική αρχειοθέτηση των διώξεων Ν. Γεωργιάδη στη Μολδαβία μετά και την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει η δικηγόρος των θυμάτων Ναταλία Μπαϊράμ επί της μήνυσης που κατέθεσε και κέρδισε ο δικηγόρος του Ν. Γεωργιάδη Ιου. Γκραϊντάν για την ακυρωτική εισαγγελική διάταξη που είχε εκδώσει ο γενικός εισαγγελέας Βαλέριου Ζούμπκο, αναφορικά με τη διάταξη Καζακόφ περί οριστικής παύσης της δίωξης Γεωργιάδη.
Να τα πάρουμε από την αρχή επειδή πρόκειται για πολύπλοκες εισαγγελικές και δικαστικές διαδικασίες. Στις 30 Νοεμβρίου 2010, ημέρα προσαγωγής του Ν. Γεωργιάδη από τη μολδαβική αστυνομία λόγω της εμπλοκής του στο κύκλωμα trafficking, η εισαγγελέας κατά της εμπορίας ανθρώπων Ελ. Καζακόφ εκδίδει διάταγμα με το οποίο παύεται η δίωξη εναντίον του στελέχους της ΝΔ. Αιτία στάθηκε η διπλωματική ασυλία που διασφάλιζε το διπλωματικό διαβατήριο του Ν. Γεωργιάδη, γεγονός που απ’ ό,τι φάνηκε θορύβησε τόσο τη μολδαβική αστυνομία όσο και την εισαγγελία εξαιτίας της πιθανής διπλωματικής εμπλοκής που θα μπορούσε να προκύψει μεταξύ Μολδαβίας, Ελλάδας, ΕΕ και ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος των θυμάτων Ν. Μπαϊράμ έχει δηλώσει πολλάκις σε Hot Doc και Documento ότι η Ελ. Καζακόφ θα μπορούσε να παγώσει τη δίωξη Γεωργιάδη έως ότου λήξει το διπλωματικό του διαβατήριο. Αυτό συνέβη λίγους μήνες μετά την προσαγωγή του από τις μολδαβικές αρχές. Πάρα ταύτα, εκείνη προτίμησε να κλείσει με fast-track διαδικασίες την υπόθεση, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας αμνηστία στον τότε απεσταλμένο της Κομισιόν στη Μολδαβία.
Στις 7 Απριλίου 2011 ο γενικός εισαγγελέας Βαλέριου Ζούμπκο εκδίδει ακυρωτικό διάταγμα επί του διατάγματος Καζακόφ. Σε απλά ελληνικά ο Β. Ζούμπκο προσπάθησε να ανοίξει ξανά την υπόθεση ως προς το σκέλος της εμπλοκής Γεωργιάδη στη Μολδαβία. Μάλιστα η χρονική στιγμή συνάδει με την έκδοση εντάλματος καταζήτησης από την Ιντερπόλ, το οποίο κοινοποιήθηκε παγκοσμίως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από τον δικηγόρο στον οποίο ο Ν. Γεωργιάδης είχε αναθέσει να παρακολουθεί την υπόθεση. Τότε λοιπόν ο Ιου. Γκραϊντάν καταθέτει μήνυση προσπαθώντας να μπλοκάρει την επανέναρξη της δίωξης εναντίον του πελάτη του. Αξιο αναφοράς είναι ότι στο δικαστήριο ο Ν. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι είχε αναθέσει σε δικηγόρο την εποπτεία της υπόθεσης αφότου ο ίδιος έφυγε από τη Μολδαβία και μετά την απόλυσή του από την Κομισιόν, όμως παρέλειψε να διευκρινίσει ότι ο εν λόγω δικηγόρος συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να μην καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε μολδαβικό έδαφος.
Στις 23 Μαΐου 2012 ο τακτικός ανακριτής του Ειρηνοδικείου Centru στο Κισινάου κάνει δεκτή τη μήνυση του Γκραϊντάν, απορρίπτοντας ουσιαστικά το διάταγμα του γενικού εισαγγελέα. Ακολούθως, στις 23 Νοεμβρίου 2012 η συνήγορος των θυμάτων Ν. Μπαϊράμ ασκεί προσφυγή ακύρωσης της απόφασης του τακτικού ανακριτή, κρίνοντας παράλληλα παράνομη τη διάταξη της εισαγγελέα Καζακόφ με την οποία ο Γεωργιάδης κέρδισε τη δικαστική ασυλία.
Εντέλει, στις 30 Ιανουαρίου 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τροποποιήσεις του μολδαβικού ποινικού κώδικα που συντελέστηκαν τον Οκτώβριο του 2012, απορρίπτει την προσφυγή της δικηγόρου των θυμάτων, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να προκύψει επανέναρξη της δίωξης εναντίον του Ν. Γεωργιάδη.
ΠΗΓΗ: documentonews.gr