Η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι επαφές των ηγετών της ΕΕ πριν την κρίσιμη αυριανή σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Άτυπη συνάντηση έξι ηγετών της Ευρώπης προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα παράτασης του Brexit αναμένουμε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο.
Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ αναμένεται να λάβουν την Τετάρτη (10/04) οι ηγέτες των «27» χωρών της Ένωσης. Με το κλίμα απέναντι στην πρωθυπουργό της Βρετανίας να παραμένει βαρύ στους κόλπους της Ένωσης, έξι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα της Βρετανίας για νέα παράταση του Brexit και να συντονίσουν τα βήματά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Assosiated Press, στην άτυπη συνάντηση πριν τη σύνοδο κορυφής, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας και της Δανίας.
Με τις διαβουλεύσεις να έχουν πάρει «φωτιά», η Τερέζα Μέι ταξιδεύει σε Βερολίνο και Παρίσι, για συνομιλίες της τελευταίας στιγμής. Η Μέι συναντήθηκε ήδη με την Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να ζητήσει συναίνεση στο αίτημά της για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το Associated Press, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Από το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας έγινε γνωστό πως Μέρκελ και Μέι συμφώνησαν στη σημασία να μην υπάρξει μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας χωρίς να γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές.
Πριν την έλευση της Μέι στο Βερολίνο και στο Παρίσι τα μηνύματα δεν ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο.
Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι οι διακομματικές συνομιλίες δεν έχουν προσφέρει καμιά ελπίδα για το επικείμενο Brexit και προειδοποίησε ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «πολύ σκληρά κριτήρια».
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, που ξεκαθάρισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει έναν σαφή και αξιόπιστο τρόπο για έξοδο από το χάος για να δεχτεί το Παρίσι μια ακόμη παράταση.
Στο μεταξύ, την ανάγκη η όποια παράταση ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να εξυπηρετεί «συγκεκριμένο σκοπό» τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι το «νέο στοιχείο» που θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις είναι η διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι και του Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί μια «θετική πλειοψηφία» υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ για μία συντεταγμένη έξοδο.
Στο εσωτερικό της Βρετανίας, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ συνέχισαν τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και του Εργατικούς, για την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο αδιέξοδο του Brexit.
Πριν από τη συνάντηση, ο Τζον Μακντόνελ σε δηλώσεις του στο Ουεστμίνστερ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαφοροποιήσει τη θέση της σε ό,τι αφορά το αίτημα των Εργατικών για τελωνειακή ένωση, «ούτε καν τη γλωσσική της διατύπωση», ενώ για το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών είπε ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Προκειμένου να αποφύγει τις ευρωεκλογές, η Μέι πιθανότατα θα πρέπει να περάσει τη συμφωνία της μέχρι τις 12 Απριλίου καθώς και όλη τη σχετική νομοθεσία πριν απ’ τις εκλογές της 23ης Μαΐου. Εάν δεν λάβει νέα παράταση και δεν περάσει η συμφωνία, η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει απ’ την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία αυτή την Παρασκευή.