Αποφασισμένος να αγωνιστεί και να αμφισβητήσει το αίτημα έκδοση στις ΗΠΑ εμφανίζεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο αφότου ανακλήθηκε το άσυλο που του παρείχε το Εκουαδόρ, αλλά και η υπηκοότητα του Εκουαδόρ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπία σε συνεργασία με την Τσέλσι Μάνινγκ και έως τις 12 Ιουνίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν το αίτημα έκδοσης σε βρετανικό δικαστήριο.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που συνηθίζει να εκθειάζει τα Wikileaks, τα οποία δημοσιοποίησαν χιλιάδες e-mail της Χίλαρι Κλίντον πλήττοντας την εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Όπως είπε, όταν ρωτήθηκε, «δεν έχει άποψη για το θέμα. Δεν ξέρει τίποτα για τα WikiLeaks».
Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, με δύο κατηγορίες: επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια και επειδή υπάρχει εις βάρος του αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.
Όπως δήλωσε η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του.
Επίσης, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μπάρι Πόλακ, δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.
«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες».
Ικανοποίηση Βρετανίας
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για την υπόθεση σύλληψης του ιδρυτή των Wikileaks δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με το Εκουαδόρ, τονίζοντας ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.
«Ο κ. Ασάνζ θα έχει τώρα την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για την έκδοσή του. Είναι σωστό που εφαρμόζουμε τη δικαστική οδό δίκαια και διεκδικούμε με σεβασμό την ισότητα ενώπιον του νόμου», τόνισε.
Ωστόσο, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ντάιαν Άμποτ (Εργατικοί), υποστήριξε ότι «ο μόνος λόγος που συζητάμε την υπόθεση σήμερα έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με τις διαρροές του Τζούλιαν Ασάνζ και της Wikileaks. Είναι αυτές οι διαρροές για τους παράνομους πολέμους, τις μαζικές δολοφονίες, τις δολοφονίες πολιτών, τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο που οδήγησαν τον Τζούλιαν Ασάνζ στο στόχαστρο της αμερικανικής διοίκησης. Και για αυτό το λόγο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για άλλη μία φορά κατά του κ. Ασάνζ».
Υποψήφιος για το βραβείο «Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας στη Φλώρινα τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, αποκάλυψε ότι ο Αυστραλός συνιδρυτής του Wikileaks είναι υποψήφιος για το βραβείο «για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», που έχει συστήσει μετά από πρωτοβουλία του η Ευρωπαϊκή Αριστερά.
«Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα το πρωί, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, είναι απαράδεκτη. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι υποψήφιος για το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και που θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο», δήλωσε.