Την επισήμανση πως η Ελλάδα βοήθησε στη διεύρυνση της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κοινωνικά θέματα, «που είναι το κλειδί», κάνει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, στην οποία αναφέρεται διεξοδικά στη σημερινή κατάσταση και στο μέλλον της Ευρώπης, όπως επίσης στον ρόλο και τη συμβολή της χώρας μας στις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήταν ένας από τους τρεις κύριους ομιλητές στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε στη Βιέννη από την αυστριακή Βουλή σε συνδυασμό με την Προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
«Η ελληνική κυβέρνηση, ευρύτερα η χώρα μας, βοήθησε να γίνει η Συνεργασία του Νότου μέσα στα τρία-τέσσερα προηγούμενα χρόνια, με χώρες και με κυβερνήσεις με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, η οποία στη συνέχεια βοήθησε να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ειδική σύνοδος στο Γκέτεμποργκ για τα κοινωνικά ζητήματα και να διευρυνθεί πλέον η ατζέντα της ΕΕ», επισημαίνει.
Το θέμα των κοινωνικών συγκλίσεων έχει έλθει στην επιφάνεια, ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο απουσίαζε σε όλη την προηγούμενη φάση τονίζει και ο ίδιος πιστεύει ότι εκεί θα πρέπει να υπάρξει μεγίστη επιμονή για να ασκηθούν αλληλέγγυες πολιτικές και για να υπάρξουν λύσεις αλληλεγγύης σε όλα τα ζητήματα σαν αυτά που εμφανίζονται ως αδιέξοδα και, αυτό είναι το «κλειδί».
«Με τις ίδιες πολιτικές και εμμονή στρατηγικής λιτότητας, οποιαδήποτε έκφραση θετικών απόψεων για την ΕΕ δεν θα έχει κανένα περιεχόμενο»
«Προφανώς» σύμφωνα με τον κ. Βούτση «χρειάζεται ένας πολύ μεγαλύτερος προϋπολογισμός, μία διαφορετική, πιο δημοκρατική αρχιτεκτονική της ΕΕ και του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνον των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων ή των μη δημοκρατικά λειτουργούντων, όπως το Eurogroup και, προφανώς χρειάζεται συνομολόγηση πολιτικών που θα ισορροπούν τις ανισότητες που παράγει το ίδιο το ευρώ και η αρχιτεκτονική του» .
Στο ερώτημα, εάν υπάρχει ο κατάλληλος πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη για την προώθηση αυτών των πολιτικών, διευκρινίζει πως είναι μία σειρά ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά για μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΕΕ και ο ίδιος δεν είναι καθόλου σίγουρος ή και αισιόδοξος, για να πει ότι αυτά είναι συνειδητοποιημένα ή ότι υπάρχει ο πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη για να τα προωθήσει ή να τα επιβάλει.
«Διότι ακριβώς υπήρξε το ιστορικό παράδοξο, η ιστορική ανορθογραφία, του να επωφεληθούν μέσα από την κρίση τα ακροδεξιά κινήματα και οι αναθεωρητικές απόψεις για την ιστορία στην Ευρώπη, και όχι να έλθουν στην επιφάνεια, όπως θα ήταν φυσιολογικό, οι κοινωνικές δυνάμεις που απαιτούν μία προοδευτική λύση των ζητημάτων. Και ακριβώς αυτά είναι τα θέματα που όλες οι πολιτικές ομάδες αντιμετωπίζουν για το προσεχές διάστημα, για τις επόμενες ημέρες ενόψει των ευρωεκλογών».
Ο ίδιος πιστεύει πως «με την ίδια αρχιτεκτονική, με την ίδια ακρίβεια και αυστηρότητα του Συμφώνου και με τις ίδιες πολιτικές και με την επιβίωση της μονομανούς ή έμμονης στρατηγικής της λιτότητας, οποιαδήποτε έκφραση διαπιστωτικών θετικών απόψεων για την ΕΕ, δεν θα έχει κανένα περιεχόμενο».
«Κοινή η πεποίθηση στη Διάσκεψη πως η ΕΕ πρέπει να δρομολογήσει συγκεκριμένες πολιτικές για τα φλέγοντα ζητήματα»
Από την τωρινή Διάσκεψη στη Βιέννη των προέδρων των Κοινοβουλίων, νομίζει ότι όλοι έφυγαν με περισσότερες γνώσεις, με περισσότερους προβληματισμούς για το τι θα πρέπει να γίνει σε κλίμακα Ευρώπης.
«Και όχι το βράδυ των αποτελεσμάτων στις 26 Μαΐου, καθένας να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι υπάρχουν αυτές ή άλλες αιτίες που οδηγούν σε ακροδεξιές και σε εθνικιστικής κοπής λαϊκισμούς που, κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσαν και αποτελούν θρυαλλίδα στην πορεία και στο μέλλον της ΕΕ».
Την ίδια τη Διάσκεψη τη θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» γιατί πραγματοποιήθηκε ενάμιση μήνα πριν τις ευρωεκλογές, με παρόντα όλα τα ζητήματα που έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα κομβικό σημείο, «και άλλοι έκαναν λόγο για κρίση, άλλοι για ιστορικό σταυροδρόμι, άλλοι για καμπή».
«Ήταν κοινή η πεποίθηση πως, η ΕΕ για να προχωρήσει, πρέπει να δρομολογήσει συγκεκριμένες πολιτικές για τα φλέγοντα ζητήματα και εκεί πάνω πλέον σε αυτές τις πολιτικές εκ των πραγμάτων, ομολογημένα ή ανομολόγητα, υπήρξε η παράλληλη κατάθεση απόψεων από τους εισηγητές».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι φανερό ότι ήλθαν στην επιφάνεια τα ζητήματα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, τα ζητήματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ, τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία, την εφαρμογή της επικουρικότητας. Σε ποιο βαθμό αυτή, εν τέλει -σε ότι αφορά, για παράδειγμα την Ουγγαρία- οδηγεί σε μία αναστολή της υπερεθνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, οδηγεί σε μία επανεθνικοποίηση, το οποίο είναι κρίσιμο ζήτημα».
«Στα Βαλκάνια η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο»
«Βεβαίως, για τις κοινές πολιτικές σε σχέση με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, τα θέματα της οικονομικής κρίσης, δόθηκε η ευκαιρία σε ένα πολύ πλατύ φόρουμ, να εντυπωθεί η άποψη και η απόφαση, για το ότι στα Βαλκάνια συντελείται μία σοβαρή δουλειά σταθερότητας υπέρ όλης της Ευρώπης. Σταθερότητας οικονομικής, αμυντικής και ακόμη συνοχής κοινωνικής. Εντυπώθηκε επίσης η άποψη ότι σε αυτό βοήθησε και βοηθά πάρα πολύ η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιλύει μία εκκρεμότητα, δίνει μία δυναμική και μία προσδοκία στις γειτονικές χώρες Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο ενταξιακής πορείας».
Στη Διάσκεψη διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, πως τα Βαλκάνια ανακτούν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΕ και «άρα με αυτή την έννοια είχε και μία ακραιφνώς ελληνικού ενδιαφέροντος πλευρά αυτή η Διάσκεψη, καθώς μετά την οικονομική κρίση, ως προς τα μνημόνια και ως προς τη λιτότητα που απασχόλησαν τις προηγούμενες Διασκέψεις των προέδρων, τώρα το κέντρο βάρους πηγαίνει πλέον σε μία θετική πολιτική σταθεροποίησης στα Βαλκάνια».
«Στα Βαλκάνια η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και με τις τετραμερείς που γίνονται, και με τα τρίγωνα που πραγματοποιούνται και σε επίπεδο πρωθυπουργών και σε επίπεδο προέδρων της Βουλής, με την Ελλάδα, με την Ιορδανία, με την Αίγυπτο, με το Λίβανο και με το Ισραήλ, που είναι επίσης μία αρχιτεκτονική σταθερότητας και επαφής με τον πιο κρίσιμο παγκοσμίως και διαχρονικά, χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει ο ίδιος.
Αμφιθυμίες και αντιφάσεις στην πορεία της Βρετανίας προς το Brexit
Στο ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη στο Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Βούτσης θεωρεί πως οι Βρετανοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα κατάσταση στη χώρα τους, η οποία θα έχει τις σοβαρές της δυσκολίες, υπάρχουν αμφιθυμίες υπάρχουν αντιφάσεις σε αυτή την πορεία, όπου δοκιμάζεται και η ίδια η ΕΕ, είναι όμως μία απόδειξη και ένα πλήγμα για την ΕΕ ότι δεν έπεισε για τη φερεγγυότητα και για τις προσδοκίες για την ενιαία πορεία.
«Για τους ίδιους τους Βρετανούς πιστεύω ότι στοίχισε στην απόφαση που τελικά ελήφθη το ότι δεν αισθάνθηκαν πραγματικά -πλειοψηφικά τουλάχιστον- ότι είχαν μπει στο κοινό πλοίο, στο ευρωπαϊκό, όπως στοίχισε και με τις μεγάλες αμφισβητήσεις και τις εξαιρέσεις, όπως τις έλεγαν, από τα κοινωνικά πακέτα και τόσα άλλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισημαίνει πως «αυτή η ιδεολογία του ξεχωριστού του Νησιού (Μ. Βρετανία), που περίπου αντιστέκεται, οπωσδήποτε διαμόρφωσε μία κουλτούρα, σε ορισμένα τμήματα, αντιευρωπαϊκή στη βάση της, χωρίς θετικό πρόσημο για να αλλάξει η Ευρώπη, και όλα αυτά έχουν την ιστορική τους διάσταση και θα εξεταστούν σαν τέτοια».