Να κηρυχθούν ένοχα πρώην κορυφαία στελέχη της εταιρείας Siemens ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο οποίο διεξάγεται η σχετική δίκη για την υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ.
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, «κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται» και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ’εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».
Πλην του άλλοτε επικεφαλής της θυγατρικής Siemens, η εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους και πρώην σημαντικά στελέχη του εγχώριου τμήματος της εταιρίας, όπως τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αλλά και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μητρικής εταιρίας .
“Μεγάλος απών” από το εδώλιο των κατηγορουμένων της δίκης, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν για πολλά χρόνια τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, σε απόλυτη συνεννόηση με τα κεντρικά του Μονάχου. Σήμερα, ο κ. Χριστοφοράκος ζει υπό την προστασία της γερμανικής δικαιοσύνης στην πανέμορφη πόλη της Βαυαρίας, διατηρεί ένα μεγάλο διαμέρισμα σε ένα επιβλητικό παλαιό κτίριο στα προάστια, και έχει ιδρύσει εταιρεία consulting με την οποία συνεργάζεται ακόμα και με θυγατρικές του γερμανικού κολοσσού.
Πολύ συχνά μπορεί να τον δει κανείς στους κεντρικούς γραφικούς πεζοδρόμους του Μονάχου να απολαμβάνει τη βόλτα του και να κάθεται στα όμορφα καφέ της στοάς των “Πέντε Αυλών”, όπου βρίσκονται και ορισμένα από τα πιο πολυτελή καταστήματα.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τη διαδρομή κάθε ευρώ που μέσω της διαδικασίας των “ωφέλιμων πληρωμών” (έτσι αποκαλούσαν τις μίζες) έφτασε σε χέρια κρατικών αξιωματούχων, υπουργών και κομμάτων. Περιγράφονται όλα τόσο στο πόρισμα της Εισαγγελίας Μονάχου, όσο και σε εκείνο της Debevoice&Plimpton, της νομικής εταιρείας που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Ουδέποτε και κανείς δεν ανέλαβε την πολιτική, έστω, ευθύνη για την “απόδραση” του Μιχάλη Χριστοφοράκου από την Αθήνα, λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο κ. Χριστοφοράκος ή είχε προβλέψει, ή είχε πληροφόρηση σχετικά με τις τότε εξελίξεις και τις αποφάσεις των εισαγγελέων και διέφυγε κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αρχών.
Άνετος και στο απυρόβλητο είχε, μάλιστα, μιλήσει στο “Πρώτο Θέμα” το 2010.
«Προσπαθώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Πέρασα έναν δύσκολο χρόνο εδώ στη Γερμανία. Μου λείπει η Ελλάδα. Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο “Καραϊσκάκη” με τον Ολυμπιακό, το Αιγαίο…». Είναι τα λόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του στο «ΘΕΜΑ». Ο άνθρωπος που έναν χρόνο τώρα αναστατώνει τη χώρα και τον πολιτικό κόσμο με την αποκάλυψη της υπόθεσης Siemens παραμένει σφίγγα για την ουσία της υπόθεσης: «Δεν μιλάω για την ουσία του θέματος γιατί είμαι κατηγορούμενος και έχω το δικαίωμα της σιωπής», είπε στους βουλευτές που βρέθηκαν στο Μόναχο για να τον εξετάσουν. Το ίδιο είπε και σε εμάς όταν τον συναντήσαμε σε ένα μπιστρό στα προάστια του Μονάχου, στη γειτονιά όπου ζει. «Εχω εντολή από τον δικηγόρο μου να μη μιλήσω γιατί είμαι κατηγορούμενος. Να ξέρετε όμως ότι, παρά τα όσα λέγονται, οι βουλευτές σε κάποιες ερωτήσεις πήραν πολύ σημαντικές απαντήσεις. Κυρίως για το θέμα των δωροδοκιών και των σχέσεων με πολιτικούς…».
-Πώς ζείτε εδώ στη Γερμανία, μακριά από τους φίλους και τον κύκλο σας;
Εχω πολλούς και καλούς φίλους όχι μόνο στο Μόναχο αλλά σε όλη τη Γερμανία τόσο λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στη χώρα όσο και της ιδιότητάς μου ως πρόεδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν είμαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων ούτε στη χώρα ούτε στην πόλη.
-Δεν ζείτε σε ξενοδοχείο πλέον…
Ετσι είναι. Εχω φτιάξει το σπίτι μου εδώ. Και θα σας παρακαλούσα να μη δημοσιοποιήσετε τη διεύθυνσή μου.
-Πώς είναι η ζωή σας στη Γερμανία. Ποια η καθημερινότητά σας;
Κυκλοφορώ, συναναστρέφομαι με τους φίλους μου και όποτε μπορώ παρακολουθώ μια καλή παράσταση στην Οπερα του Μονάχου. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Ο πρώτος χρόνος στο Μόναχο ήταν αρκετά σκληρός.
-Αλλωστε στην αρχή βρεθήκατε και στις γερμανικές φυλακές.
Εκείνη η περίοδος ήταν η δυσκολότερη της ζωής μου, καθώς, πέραν της στέρησης της ελευθερίας μου, μου απαγορευόταν να μιλήσω με την οικογένειά μου.
-Τώρα, που τα πράγματα είναι καλύτερα για εσάς, δεν σας λείπει η Ελλάδα;
Μου λείπει αρκετά και θα ήθελα να επιστρέψω, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο «Καραϊσκάκη» με τον Ολυμπιακό και το Αιγαίο.
Η νέα καριέρα και τα παιδιά του
Μπορεί σήμερα να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η επιστροφή του στη χώρα, καθώς γνωρίζει πως τον περιμένει ένα βαρύ κατηγορητήριο και επομένως η προφυλάκιση, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σχεδιάζει ένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το νέο επάγγελμα του κ. Χριστοφοράκου, ενώ, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του φίλους, υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί επιχειρηματίες πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα.
Το καλό για εκείνον είναι ότι εδώ και έναν μήνα περίπου μετακόμισαν στη Γερμανία και ζουν μαζί του τα δύο του παιδιά. Ο Νίκος και η Λάρα Χριστοφοράκου βρίσκονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μόναχο για σπουδές και συγκατοικούν με τον πατέρα τους.
-Τι συζητάτε με τα παιδιά σας για την όλη υπόθεση; Σας ρωτούν; Τι τους λέτε; Γενικά τι συμβουλές τους δίνετε;
Θα ήθελα να τους πω πολλά αλλά το αποφεύγω. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να πειραματιστούν μόνοι τους και να ανακαλύψουν την ουσία της ζωής. Το μόνο που τους συμβουλεύω είναι να βάζουν κόκκινες γραμμές και να μην τις παραβαίνουν, ώστε στο τέλος να μπορούν να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.
-Για την υπόθεση της Siemens θέλετε να μιλήσουμε;
Ο δικηγόρος μου μού έχει πει να μη μιλήσω καθόλου για την ουσία της υπόθεσης. Μην ξεχνάτε ότι είμαι κατηγορούμενος.
Να ξέρετε πάντως ότι οι βουλευτές έφυγαν πολύ δυσαρεστημένοι από το Μόναχο. Στην Ελλάδα η κατάθεσή σας χαρακτηρίστηκε φιάσκο.
Σε ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις δόθηκαν σημαντικές απαντήσεις. Αυτές ήταν για το θέμα των δωροδοκιών και των σχέσεων με πολιτικούς. Η διαδικασία ήταν ούτως ή άλλως προσυμφωνημένη μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών δικαστικών.
ΒΓΗΚΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ Σ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ
Ο άνθρωπος που εξευτέλισε με τις μίζες το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας απολαμβάνει τη ζωή του σ’ ένα μεγάλο διαμέρισμα σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της βαυαρικής πρωτεύουσας, όπου έστησε το νέο του σπιτικό για τον ίδιο και τα παιδιά του. Εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων, ακολουθεί τις γερμανικές συνήθειες στο φαγητό και απολαμβάνει παραστάσεις στην Οπερα της πόλης
Μια άνετη ζωή απολαμβάνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στο Μόναχο, μακριά από τη δίνη του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της «Siemens», το οποίο εξακολουθεί να στροβιλίζει την πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Έχοντας βρει φιλόξενο καταφύγιο στη «μυστική πρωτεύουσα» της Γερμανίας -όπως έχει χαρακτηριστεί η ισχυρή πόλη της Βαυαρίας-, δεν στερείται τίποτε από όσα απολάβανε τη χρυσή εποχή κατά την οποία ήταν ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα. Το συμβόλαιο εχεμύθειας που υπέγραψε με τη «Siemens» τον δεσμεύει να μη μιλήσει, αφού αν το κάνει θα χάσει την παχυλότατη αποζημίωση που εισπράττει κάθε χρόνο με τη μορφή συμπληρωματικής σύνταξης. Μια αποζημίωση που η εταιρεία δεν αρνείται ότι δίνει, ο ίδιος όμως επιμένει ότι δεν λαμβάνει… Τι άλλο κάνει; Εργάζεται φυσικά, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε δύο μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με επενδύσεις, και κάνει σχέδια για το μέλλον ρουφώντας τον παγωμένο αέρα ελευθερίας και απολαμβάνοντας την περιουσία που απέκτησε τα χρόνια της παντοδυναμίας του στη «Siemens». Εδώ και λίγες εβδομάδες ζει σε ένα άνετο διαμέρισμα, στο οποίο κατοικούν πλέον και τα παιδιά του, απολαμβάνει καθημερινά το πρωινό του σε ένα κομψό μπιστρό και παρακολουθεί παραστάσεις στην Οπερα του Μονάχου.
Το ανακαινισμένο διαμέρισμα του Μονάχου
Το γεγονός που τόνωσε το ηθικό και την ψυχολογία του Χριστοφοράκου, λένε όσοι βρέθηκαν κοντά του από την πρώτη στιγμή που αυτός κατέφυγε στη γερμανική πόλη για να ξεφύγει από την ελληνική Δικαιοσύνη, ήταν η άφιξη των δύο παιδιών του στο Μόναχο για σπουδές. Τα αγαπημένα του δίδυμα, Νίκος και Λάρα, έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ο Χριστοφοράκος να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης του μεγάλου διαμερίσματός του ώστε να χωρέσει την οικογένεια.
«Κατηγορώ» κατά Χριστοφοράκου
Αναφερόμενη σε κάθε κατηγορούμενο χωριστά, η εισαγγελέας ξεκίνησε το «κατηγορώ» με τον μεγάλο απόντα της δίκης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, αναφέροντας πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens, «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές» ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενό του, πρώην στέλεχος της εταιρίας, Πρόδρομο Μαυρίδη, «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».
Κατά την εισαγγελέα, δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την «υπόθεση Siemens» καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».
Κατά την εισαγγελέα, η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στη Γερμανία. Η κ. Σκερπανιά μάλιστα, εκτίμησε πως ο Χριστοφοράκος, στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.
Η εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002, την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.
Για τον άλλοτε γενικό οικονομικό διευθυντή της μητρικής εταιρίας, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως συνολικά στη θητεία του ενέκρινε για την επέκταση της 8002 ποσό 22,7 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματισμούς. Παράλληλα, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος (που ήρθε στην Αθήνα για να απολογηθεί) στο δικαστήριο «δεν έδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιχείρησε να συσκοτίσει προηγούμενους ισχυρισμούς δικούς του και άλλων στελεχών».
Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας είπε πως ο κατηγορούμενος στην απολογία του «ανασκεύασε το ‘παράνομες πληρωμές’ σε ‘διακριτικές πληρωμές’, αναφέροντας πως κάποιες φορές αφορούσαν αμοιβές σε πληροφοριοδότες της εταιρίας».
Η εισαγγελέας είπε επίσης πως δεν ισχύει ούτε για αυτόν δεδικασμένο, καθώς η καταδίκη του στη Γερμανία αφορά δωροδοκίες σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα και για την 8002 «που του καταλογίζεται δωροδοκία τριών συγκεκριμένων στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων που δεν έχουν εντοπιστεί».
Με πληροφορίες από το “Πρώτο Θέμα” (2010)