Στην Ελλάδα μπορεί η Βουλή να συζητά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά το Βερολίνο εμμένει στην πάγια θέση του για το ζήτημα. Ότι έχει κλείσει οριστικά.
«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, που δεν θέλησε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω να το αξιολογήσω σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Γερμανία φοβάται ότι ακόμη και η έναρξη ενός διαλόγου με την Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις θα έχει ως συνέπεια να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», για αιτήματα και άλλων χωρών που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή, σημειώνει η Deutsche Welle. Αλλωστε, η Σερβία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος έναντι της Γερμανίας, ενώ η Πολωνία έχει ήδη διατυπώσει διεκδικήσεις ύψους 800 δισ. ευρώ.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Διευκρίνισε πάντως ότι τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Πολωνία δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απαίτηση ή κίνηση προς τη Γερμανία.
Στο Βερολίνο, με την θέση της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις συμφωνούν τα κόμματα του συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες. Αν και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν και μεμονωμένες φωνές, όπως του αναπληρωτή προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ραλφ Στέγκνερ, που είναι υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Ελλάδα για το θέμα. Την επίσημη γερμανική στάση υποστηρίζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων. Η άποψη των Πρασίνων είναι ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της κατοχής και επανορθώσεις για τις καταστροφές που υπέστη τη χώρα. Ομως, για το κατοχικό δάνειο, η άποψη του κόμματος είναι ότι η Γερμανία πρέπει να δείξει διάθεση για συζήτηση. Μόνο το Die Linke είναι υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα, για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους.