Μία ιστορική απόφαση καλείται να λάβει σήμερα Τετάρτη, η Βουλή των Ελλήνων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής. Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και θα εγκρίνει ψήφισμα, που θα προσδιορίζει τα πρώτα βήματα και θα δίνει το σήμα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης. Πρώτο βήμα, κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση. Επίσης, η Βουλή, μετά το ψήφισμα, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών.
Παρουσιάζοντας στη Διάσκεψη των Προέδρων το σχέδιο του ψηφίσματος ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς».
Η αυριανή συζήτηση οπωσδήποτε θα φωτίσει έτι περαιτέρω ένα θέμα που έχει ανοίξει και θα ακολουθήσει συστηματική δουλειά για τη διεκδίκηση, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι έχει γίνει σαφές πως οι διεκδικήσεις είναι ενεργές όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανεστάλησαν ποτέ και, μάλιστα, μέσα σε δύσκολους καιρούς, τα τελευταία χρόνια αυτό κατέστη σαφές σε όλες τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής κι έχει καταγραφεί ως απαίτηση.
Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι η διετής καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν ήθελε η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, μέσα στην κρίση και έως ότου λάβουν τέλος οι μνημονιακές υποχρεώσεις, να επιχειρηθούν συμψηφισμοί με τα χρέη της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Είναι ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η Βουλή δεν μπορεί παρά να την εκπληρώσει», είπε ο κ. Βούτσης και επισήμανε ότι η Βουλή με το αυριανό της ψήφισμα δεσμεύει τη σημερινή αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση να προχωράει στα αναγκαία βήματα στο πλαίσιο της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το ψήφισμα έτυχε ευρύτατης αποδοχής, καθώς στη Διάσκεψη των Προέδρων θετικά τοποθετήθηκαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ένωση Κεντρώων.
Με το ψήφισμα, η Βουλή θα δηλώνει ότι:
– Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
– Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές,
– Το Ελληνικό Κράτος, ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,
– Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.
Η διεκδίκηση συνίσταται κυρίως στο κατοχικό δάνειο, στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά, στην καταστροφή και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον λιμό.
Στο πόρισμα αναφέρεται ενδεικτικά:
«1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
1952-Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του “Κατοχικού Δανείου”.
1966-υπ. αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι “οι πληροφορίες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το “Κατοχικό Δάνειο” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την υπ. αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωση της απάντησε ότι “ουδέποτε συνήγαγε… ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Αρνήθηκε πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.
1995-Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του “Κατοχικού Δανείου”. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση Τύπου του υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.
1944-Υπηρεσιακή έκθεση Ι. Λαμπρούκου, τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
1946-Υπηρεσιακή έκθεση Αθανασίου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.
1963-Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».
Πέραν των προαναφερομένων, η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι «αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εκ προοιμίου δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).
Ιδίως για τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 21:00. Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Επί της ουσίας, η συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα διεξαχθεί στην πρώτη φάση. Το βράδυ, θα διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία δι εγέρσεως στη βάση της πρότασης του προέδρου της Βουλής για την απόφαση της ελληνικής Βουλής προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου για να διεκδικήσει τις αξιώσεις επί των γερμανικών οφειλών για το σύνολο των ζητημάτων που αναφέρονται στο πόρισμα.
Τον λόγο στην Ολομέλεια αναμένεται να λάβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.