Δέσµη µέτρων θετικού χαρακτήρα “για τους πολλούς”, η οποία σύµφωνα µε πληροφορίες θα ευνοήσει τη µεσαία τάξη και τους πιο αδύναµους. Το νέο πακέτο έχει προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και θα σχηµατοποιηθεί αµέσως µετά το Πάσχα. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης και του οικονοµικού επιτελείου κατευθύνονται προς τη µείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή ακόµη των συντελεστών στη φορολογία εισοδήµατος.
Παράλληλα την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα κατατεθεί και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Πάντως σύμφωνα με το ethnos.gr όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος του δηµοσιονοµικού χώρου που θα καταγραφεί από τα στοιχεία τα οποία θα έχει στη διάθεσή του το οικονοµικό επιτελείο.
Η κυβέρνηση περιµένει τα νεότερα δεδοµένα για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας προτού καταλήξει σε αποφάσεις και εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη µε το οικονοµικό επιτελείο του όταν επιστρέψει από το Πεκίνο, δηλαδή αµέσως µετά το Πάσχα. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα συγκλίνουν σε µια διάθεση να στηριχθεί η µεσαία τάξη, κάτι που στην παρούσα φάση µπορεί να γίνει µόνο µε µέτρα που περιλαµβάνουν και φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το µεγαλύτερο κοµµάτι των φορολογουµένων καταβάλλει υψηλούς φόρους που δεν βρίσκονται σε αναλογία µε τα εισοδήµατά τους και γι’ αυτό επιθυµεί να προκαλέσει αποσυµφόρηση σε αυτό το επίπεδο.
Μια επιλογή θα ήταν να µειωθούν οι συντελεστές φορολογίας και µια δεύτερη να υπάρξει οριζόντια µείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, π.χ. από το 24% στο 23%. Το εάν θα υπάρξει µόνο ένα σηµαντικό µέτρο ή δύο-τρία συνδυαστικά θα εξαρτηθεί, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, από το ποσό που προκύπτει από το δηµοσιονοµικό περιθώριο.
Αυτό µε βάση τα πρώτα στοιχεία είναι µεγαλύτερο των 400 εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ µπορεί να είναι και διπλάσιο και να αγγίξει τα 800 εκατοµµύρια ευρώ.
Επίσης µπορεί συνδυαστικά να αποφασιστεί η καθιέρωση µιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού για τον δηµόσιο τοµέα, σκέψη που δεν αποκλείεται να αποκτήσει έδαφος στις κυβερνητικές συζητήσεις µετά και την αναφορά του προέδρου της Ν∆ από την Κύπρο ότι οι νέοι δεν πρέπει να στηρίζονται στο δώρο των Χριστουγέννων. Η απόδοση ενός πρόσθετου ποσού ως 13ου θα µπορούσε να είναι η απάντηση στην αξιωµατική αντιπολίτευση και στις προθέσεις της να καταργήσει και το δώρο Χριστουγέννων, σχολιάζουν αρµόδιοι παράγοντες. Από όλα αυτά, βεβαίως, τα µέτρα έχει ενδιαφέρον να φανεί ποια θα υιοθετηθούν και κυρίως πότε θα εφαρµοστούν.
Για παράδειγµα, εφόσον ψηφιστούν εντός του Μαΐου του 2019, θα µπορούσαν να είναι εκτελεστά το 2020. Οµως οι πληροφορίες επιµένουν ότι ο σχεδιασµός αφορά την εφαρµογή τους άµεσα, δηλαδή αµέσως µετά την ψήφισή τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει διά στόµατος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην εξουσία, δεν τίθεται θέµα µείωσης του αφορολόγητου. Εποµένως λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα διαπραγµατευθεί την ακύρωση του µέτρου που πρόκειται να ισχύσει από 1.1.2020, όπως έκανε και µε το µέτρο της περικοπής των συντάξεων, πατώντας πάνω στο επιχείρηµα της επίτευξης των δηµοσιονοµικών στόχων.
Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέτει τους πολίτες ενώπιον του διλήµµατος: Θα επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ για να µην περικοπεί το αφορολόγητο ή τη Ν∆ που δεν προτίθεται να το διασώσει στα σηµερινά επίπεδα;
Γεµάτη διλήµµατα θα είναι άλλωστε και η πορεία προς τις ευρωεκλογές. Κοινωνική συνοχή και στελέχωση του κοινωνικού κράτους ή πρόγραµµα µε απολύσεις στο µνηµονιακό 1/5; Φοροασυλία του µεγάλου πλούτου ή σταδιακή ελάφρυνση των βαρών χωρίς πισωγυρίσµατα; ∆ίκαιο και βιώσιµο ασφαλιστικό σύστηµα ή Ασφαλιστικό Πινοσέτ; Σταδιακή αύξηση των µισθών και προστασία της εργασίας ή κατάρρευση των µισθών και εργασιακή απορρύθµιση;
Σύµφωνα µε όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, το κεντρικό δίληµµα θα είναι πάντως εάν ο ελληνικός λαός θα επιλέξει την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των ελίτ.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr