Ολο και πιο πιθανό φαντάζει το διαζύγιο ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ίσως και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς είναι σαφές ότι ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών αυξάνει συνεχώς τη δύναμή του -σε βαθμό που ίσως και να μη χρειάζεται πια τα Πέντε Αστέρια- ενώ ο Λουίτζι ντι Μάιο, ίσως λόγω απειρίας, συνεχώς χάνει έδαφος ● Ετσι μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δύο εταίρων, καθώς η μία ατζέντα υπερισχύει της άλλης, γράφει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης- Συγγελάκης σε ανταπόκριση από την Ρώμη στην efsyn.gr.
Ο πολιτικός γάμος της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια δείχνει να βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε αίτηση διαζυγίου. Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στη Ρώμη, μετατράπηκε σε κωμικοτραγικό έργο.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, παρουσιάστηκε μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης, διότι προτίμησε να δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό τοκ σόου. Ο δε Ματέο Σαλβίνι, πριν φτάσει ο Ντι Μάιο, έσπευσε να κατέβει να συναντήσει τους δημοσιογράφους για να τους πει ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο με όσους αποφάσισαν να είναι παρόντες». Τουτέστιν, από τον ίδιο.
Δηλώσεις και σκηνές που θυμίζουν τις πιο κακές στιγμές του πεντακομματικού συνασπισμού της δεκαετίας του ’80 ή και τη χαώδη ασυνεννοησία της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Η οποία, όμως, υποστηριζόταν από οκτώ, συνολικά, κόμματα και κομματίδια.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τη σύσταση της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκας και Πεντάστερων, και η κατάσταση μοιάζει να είναι οριακή.
Η Λέγκα, η οποία πέρυσι είχε λάβει το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τα γκάλοπ έχει καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τη δύναμή της. Τα δε Πέντε Αστέρια, που είχαν εξασφαλίσει πάνω από το 32% στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, η οποία αγγίζει τις δέκα μονάδες.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι με μια τόσο εμφανή αλλαγή της διάθεσης του εκλογικού σώματος η συνεργασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα. Ο Σαλβίνι προώθησε με έμφαση τη δική του ατζέντα: σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό –με κλειστά λιμάνια–, αύξηση του δικαιώματος στην οπλοχρησία και στην αυτοάμυνα, δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 για όσους έχουν σαράντα χρόνια ένσημα.
Τα Πέντε Αστέρια προσπάθησαν να απαντήσουν με την έγκριση του «εισοδήματος του πολίτη» για τους άνεργους, την αποζημίωση μέρους των Ιταλών που έχασαν τα χρήματά τους από την κακοδιαχείριση των τραπεζών και μία κάπως πιο χαλαρή πολιτική στο θέμα του μεταναστευτικού.
Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, όμως, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει τους πολίτες. Διότι από τη μία δεν καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο «αποτελεσματικά» (δηλαδή επιθετικά) όσο ο Σαλβίνι. Και από την άλλη, λόγω του ότι ο Λουίτζι ντι Μάιο –ο οποίος είναι μόλις τριάντα χρόνων– δεν έχει την ίδια πολιτική πείρα τον γραμματέα της Λέγκας. Κάτι που γίνεται αντιληπτό καθημερινά στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την εξουσία.
Τι πρόκειται να συμβεί, θα το καταλάβουμε, πιθανότατα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ολα θα εξαρτηθούν από την απόσταση που θα χωρίζει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, όταν κλείσουν οι κάλπες.
Είναι σαφές ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, αν δει ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα βασιζόμενος, σχεδόν αποκλειστικά, στις δικές του δυνάμεις, θα προβάλλει όλο και νέες απαιτήσεις, ζητώντας από τον Ντι Μάιο να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις. Και τα Πέντε Αστέρια, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διαλέξουν αν προτιμούν τον δρόμο της συνεχούς φθοράς ή την πιθανή επιστροφή στην αντιπολίτευση…
Πηγή: efsyn.gr