Η στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δοκίμασε οπωσδήποτε τις σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αμερικανικό παράγοντα και τους Ευρωπαίους εταίρους, ιδίως τη Γερμανία, που ήθελαν πάση θυσία μία λύση στο Σκοπιανό και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως “ανάχωμα” στη ρώσικη διείσδυση στα Βαλκάνια. Και η Βενεζουέλα αποτελεί μία… “γέφυρα” για εκ νέου σύσφιγξη των σχέσεων αυτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως εξαρχής διαμήνυσε στους εταίρους εκατέρωθεν του Ατλαντικού ότι η στάση της ΝΔ δε θα άλλαζε, με το Βερολίνο να δείχνει σε ένα βαθμό κατανόηση για το γεγονός ότι η γαλάζια ηγεσία στην τελική δε θα μπορούσε να αγνοήσει ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της και τη δεξιά πτέρυγα της- παρόλο που η καγκελαρία οπωσδήποτε δεν είναι και ενθουσιασμένη με την έκταση και τη ρητορική της αντίδρασης.
Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της ΝΔ με τον αμερικανικό παράγοντα επίσης υπέστησαν μικρή φθορά λόγω συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ειδικά έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις γαλάζιων στελεχών και του ίδιου του κ.Μητσοτάκη με στελέχη των ΗΠΑ, σημάδι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και η αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να συσφίγξουν και πάλι επαφές με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στην Αθήνα. Στις 18 Απριλίου οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και οι Τομεάρχες Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Βασίλης Οικονόμου και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχαν συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ. Στις 22 Απριλίου ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος εγκωμίασε τη στάση της ΝΔ στο θέμα της Βενεζουέλας.
Και αύριο οκ.Κουμουτσάκος θα βρεθεί στις ΗΠΑ, με αφορμή το συνέδριο του Economist «The EASTMED – New York Investment Summit», όπου θα είναι εισηγήτης και θα συζητήσει σε πάνελ με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών John Negroponte και τον Επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής David Harris.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο περιβάλλον. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Κουμουτάκος θα έχει σειρά επαφών με επενδυτές και ανώτατα στελέχη της ενεργειακής αγοράς.
Την προηγουμένη, θα έχει συνάντηση με τη Βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, Rosemary A. DiCarlo η οποία είναι αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις του Οργανισμού.
“Γέφυρα” η Βενεζουέλα
Η ΝΔ αξιοποίησε λοιπόν ως μία γέφυρα και το θέμα της Βενεζουέλας, εκμεταλλευόμενη την αρχικά διφορούμενη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση της ΝΔ υπέρ Γκουαϊδό και οι επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με το “καθεστώς Μαδούρο” προφανώς έχουν να κάνουν με τη γαλάζια ιδεολογική αντίληψη, αλλά το ζήτημα προσφέρεται και για να διαμηνυθεί στους εταίρους σε ΕΕ και στις ΗΠΑ ότι η σημερινή κυβέρνηση παρά τη “στροφή στο ρεαλισμό” μετά το 2015 στην πραγματικότητα παραμένει εγκλωβισμένη στις δικές τις ιδεολογικές “υποχρεώσεις”.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης στις 22 Απριλίου σε συνέντευξη του στον Alpha την ίδια ημέρα που είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, αναφέρθηκε εκτενώς και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
“Εμείς είμαστε συνεπείς στη γραμμή για τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας. Άλλοι διαδήλωναν στην αμερικανική πρεσβεία” είπε και πρόσθεσε: “Ο κ.Τσίπρας όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση πρέπει να κάνει πορεία από την πρεσβεία προς το Πολυτεχνείο για να είναι συνεπής”.
Έκανε δε λόγο για αγκάθια που υπάρχουν σήμερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βενεζουέλας, διερωτώμενος “γιατί να βάλουμε ένα αγκάθι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ επειδή ο κ.Τσίπρας έχει γραμμάτια που πρέπει να εξαργυρώσει στο Μαδούρο”. Εκτίμησε ότι το δεύτερο αγκάθι είναι η ασφάλεια των συνόρων, υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν έχουν ανάγκη για φύλαξη. Και το τρίτο αγκάθι εκτίμησε ότι είναι τα ζητήματα τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνομιλητής με καταδικασμένους τρομοκράτες και υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ έχουν θύματα από τη 17 Νοέμβρη, εκτίμησε δε ότι: “Θα περιμένουν την επομένη να συνεργαστούν με μία κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά το θέμα της ασφαλειας. Προφανώς δεν μπορεί η Ελλάδα με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο να είναι ξέφραγο αμπελι”.
Επισήμως η ΝΔ δεν τοποθετήθηκε χθες για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης όμως αναπαρήγαγε στο twitter τα tweet του προέδρου της Ευρωβουλής και στελέχους του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι και του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ για τη Βενεζουέλα, αλλά και του νικητή των ισπανικών εκλογών και σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και της Μαρέβα Γκραμπόφσκι που χαιρέτιζε τις εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
ΠΗΓΗ: news247.gr