Tα 4 διλήμματα για την Οικονομία και την Κοινωνία παρουσίασε σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ και στο ΚΙΝΑΛ. Το 1ο δίλλημα , είναι το πολιτικό σύστημα τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. « Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ» . Ειδικότερα ανέφερε:
«Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε . Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπερναν από όπου τα έπερναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος.
Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε το σύστημα.
Δεν είναι να μιλάμε για σκάνδαλα, αλλά πως θωρακίζουμε το σύστημα από μελλοντικά σκάνδαλα» και ανέφερε μεταξύ άλλων για παράδειγμα το σύστημα Υγείας όπου δεν παίρνει πια ο υπουργός απόφαση για τις τιμές των φαρμάκων, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες , όπου έχει γίνει η συμφωνία της Βαλέτα με άλλες 8 χώρες για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή των φαρμάκων, γιατί δεν γινόταν αυτό πριν μια συλλογική αδιαπραγματευση. Επίσης η απλή αναλογική θωρακίζει το σύστημα .
Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι συνταγματική αλλαγή . Μου έκανε εντύπωση πως οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή , να δείξουν πως την χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων των Κεφαλλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό».
Ο κ. Σημίτης όταν είπε ότι εμείς είμαστε ενοικιαστές σε αυτήν την κυβέρνηση ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Το σκέφτηκε, του ξέφυγε, τι κουβέντα είναι αυτή: Εκτός και εάν οι νεοδημοκράτες, ή οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μόνο είναι αυτοί είναι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτητες της χώρας και όλοι οι άλλοι είμαστε ενοικιαστές. Εάν δεν κερδίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα επιστρέψουν αυτοί αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη σε αυτή την χώρα. Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης και όλοι είναι ενοικιαστές , είτε είναι πράσινοι, κόκκινοι, ή μπλέ.
Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την αντιπολιτευτική τακτική της Φ. Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ
« Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος , όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν , λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη».
Το 2ο δίλλημα , είναι η συζήτηση για την μεσαία τάξη που χρειάζεται βοήθεια σε πολλούς τομείς. Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ψέμα τα όσα υποστηρίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βοηθήσει την μεσαία τάξη άλλαξε την αναπτυξιακή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρέθεσε ο υπουργός είναι ότι « τα μεγάλα κονδύλια που πήγαιναν σε μεγάλες υποδομές, τώρα πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις».
Τα μεσαία στρώματα τόνισε, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα ισορροπημένο πακέτο στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε:
«Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα δυο χρόνια λέει και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα .
Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα.
Το 1ο μέτρο, που θα κατατεθεί στην Βουλή, είτε το Σάββατο είτε την Δευτέρα είναι ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους. Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε».
Το 3ο δίλλημα , είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία όμως δεν έχει κοινωνικό ή οικονομικό πρόγραμμα που να δώσει λύση είτε στους αποκλεισμένους είτε στις μεσαίες τάξεις.
«Τους ακροδεξιούς δεν τους αντιμετωπίζεις με ύβρεις αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές ρίζες πάνω στις οποίες κτίζουν την πολιτική τους» επισήμανε ο υπουργός .
Το 4ο δίλλημα είναι « τι Ευρώπη θέλουμε και τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε».
Στην εκδήλωση χαιρέτησαν η Φωτεινή Σκοπούλη, υποψήφια ευρωβουλευτής, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός και η Όλγα Νάσση, υποψήφια ευρωβουλευτής, πολιτιστικός Ανθρωπολόγος από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας.
Οι δύο ρυθμίσεις θα έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ρύθμιση και δόσεις που θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος του εισοδήματος.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν συντελεστές που θα ξεκινούν από το 4% μέχρι και το 40% του ετήσιου εισοδήματος που θα διαμορφώνουν το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατ’ έτος.
Για παράδειγμα αν κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει οφειλή 3000 ευρώ θα πρέπει να αποπληρώνει 4% κάθε χρόνο (400 ευρώ) από το σύνολο της οφειλής του. Η εξόφληση του ποσού της οφειλής θα έχει ένα επιτόκιο 5% (150 ευρώ) και θα φτάσει τα 3150 ευρώ και θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 93 δόσεις των 33,87 ευρώ η κάθε μια.
Αν ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει λίγο μεγαλύτερη δόση (πχ 50 ευρώ το μήνα) χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, θα μπορεί να το κάνει μειώνοντας και τον αριθμό των δόσεων. Αυτονόητο είναι ότι με την αίτηση ένταξης του στην ρύθμιση ο φορολογούμενος θα δίνει την συναίνεση του για το έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ο συντελεστής ελάχιστης ετήσιας αποπληρωμής θα αυξάνεται κατά 4% ανά 10.000 εισοδήματος μέχρι και το ανώτερο συντελεστή του 40% που θα ισχύει για φορολογούμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έχουν εισοδήματα από 100.000 και πάνω.
Η ρύθμιση για τα ταμεία είναι πιο περισσότερο απλή και γι αυτό υπήρχε προσπάθεια να ψηφιστεί πρώτη. Τούτο διότι είναι «ανοιχτή», χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018 ώστε να μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασφαλισμένοι αφού μπορούν και όσοι ακολουθούν κάποια ρύθμιση να ενταχθούν στην νέα.
Στην κατεύθυνση αυτή, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ) και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Δικαίωμα για αίτηση υπαγωγής θα έχουν ασφαλισμένοι ακόμη κι αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στον νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση εφόσον παραιτηθεί.
Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη – ν. 3869/2010).
Η ένταξη στην ρύθμιση εκτός από την αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων, μπορεί να προσφέρει διαγραφή μέχρι και 100% προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και περικοπή μέχρι και 65% της βασικής οφειλής και μια άνετη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 120 δόσεις οι οποίες όμως θα έχουν προσαύξηση 5%.
Οι δυνατότητες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για ρύθμιση των οφειλών τους είναι δύο και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου ποια από τις δύο θα επιλέξει με κάποιες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα:
Η πρώτη θα είναι να επιλέξει τον επαναυπολογισμό, με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.
Για παράδειγμα ,αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ ( οφειλή 58 μηνών) με τον επαναυπολογισμό, η νέα του οφειλή θα ανέρχεται σε 9.475 ευρώ (-57.6%) και η δόση του θα ανέρχεται σε 78 ευρώ μηνιαίως.
Η δεύτερη θα είναι ο οφειλέτης να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επαναυπολογισμό έχοντας όφελος μονό από την διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Τούτο με δεδομένο ότι ο επαναυπολογισμός «κουρεύει» όχι μόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.
Με τον μηχανισμό αυτό, περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό «κούρεμα» βασικής οφειλής.
Οι περίπου 300.000 αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ συνολικού ύψους 1,5 δις, θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό.
ΠΗΓΗ: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ