Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας “Βενέτης”, Τ. Μονεμβασιώτης μίλησε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 για το πώς η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Οι επιχειρηματίες των μεγάλων αλυσίδων εστίασης (Vivartia, Βενέτης, Γρηγόρης κ.ά) ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτική κίνηση σχετικά με τον διπλό ΦΠΑ, και επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο -λάθος το οποίο είχε γίνει και το 2014 όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση- μπορεί να λειτουργήσει ως “παγίδα φοροδιαφυγής” ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.
Παγίδα φοροδιαφυγής δημιουργεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η οποία όμως δεν ισχύει για τα ροφήματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βενέτης Τάκης Μονεμβασιώτης.
«Φαίνεται ότι έχει γίνει διόρθωση στη μισή εστίαση» είπε o κ. Μονεμβασιώτης εξηγώντας ότι αν ο καταναλωτής αγοράσει ένα σάντουιτς κι έναν καφέ, κανονικά η απόδειξη θα πρέπει να αναγράφει τα δύο προϊόντα με τον διαφορετικό συντελεστή. Όμως, όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να αναγράφεται και στα δύο προϊόντα ο χαμηλός συντελεστής, ώστε ο επιχειρηματίας να γλιτώσει κάποια χρήματα. «Και εκεί είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα για φοροδιαφυγή» υπογράμμισε.
«Υπάρχει μια σχετική αναστάτωση αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει διορθωτική κίνηση. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ένα τόσο μεγάλο λάθος» πρόσθεσε ο κ. Μονεμβασιώτης.
«Είμαστε οι πιο φτωχοί καταναλωτές της Ευρώπης με τον πιο υψηλό ΦΠΑ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν στοιχεία για το αν τα έσοδα ήταν περισσότερα όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 13% και όταν πήγε στο 24%.
«Εμείς πιστεύουμε ότι σταδιακά πολλές μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να ζουν από τον ΦΠΑ. Όταν υπερφορολογούμε κάτι, αυτός που υπερφορολογείται αναγκάζεται να κλέψει και το κάνει αυτό για να μπορέσει να ζήσει. Για να μαζέψει περισσότερα λεφτά το υπουργείο πρέπει να έχει λιγότερους φόρους» συνέχισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ στο 24%, οι περισσότερες επιχειρήσεις τον απορρόφησαν για να μην κλείσουν. «Είναι βέβαιο ότι κάποιο ποσοστό από τις 11 μονάδες θα φτάσει στον καταναλωτή και κάποιο θα απορροφηθεί από τις εταιρίες που είχαν επιβαρυνθεί όταν απορρόφησαν την αύξηση» επεσήμανε. Κατά τον ίδιο, ο καταναλωτής είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 5 με 10 μονάδες, ανάλογα με το ποσοστό της απορρόφησης που είχαν κάνει οι επιχειρήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η μείωση του ΦΠΑ θα “ανοίξει” θέσεις εργασίας, ο κ. Μονεμβασιώτης απάντησε ότι «ανοίγαμε δέκα μαγαζιά τον χρόνο και πλέον ανοίγουμε μόνο δύο. Πλέον έχει μεγαλώσει τη γραφειοκρατία. Το θέμα της αδειοδότησης έχει χειροτερέψει».