Ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές διεξάγεται όχι με ευρωπαϊκά, αλλά κυρίως με εθνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Από ότι όλα δείχνουν οι ευρωσκεπτικιστές είναι καλά οργανωμένοι. Πού είναι οι φίλοι της ΕΕ;
Δύο περίπου εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ψηφοφόρων για τους υποψηφίους και την εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2014 η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε γύρω στο 43% και φέτος προβλέπεται ότι θα είναι ακόμα χαμηλότερη. Το θέμα Ευρώπη δεν μοιάζει να συγκινεί τους ευρωπαίους ψηφοφόρους ίσως γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος προεκλογικός αγώνας ή ενιαία κόμματα και στις 28 χώρες-μέλη. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει διεθνές δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Ενδεικτικό ίσως ότι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛK) για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ είναι υποψήφιος μόνο στη Γερμανία.
Εκατοντάδες κόμματα που συνδέονται χαλαρά σε οκτώ ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες διεκδικούν την ψήφο 445 εκ. ευρωπαίων εκλογέων. Ενιαίες αφίσες, ενιαία εκλογικά συνθήματα και ενιαία τηλεοπτικά σποτ, όπως γνωρίζουμε από τους προεκλογικούς αγώνες σε εθνικό επίπεδο, απουσιάζουν. Στις 15 Μαΐου θα μεταδοθεί από τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών-μελών της ΕΕ η μόνη τηλεμαχία των κορυφαίων υποψηφίων από τις ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες. Δυστυχώς όμως η τηλεμαχία δεν θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα 28 κράτη-μέλη.
Οι Βρυξέλλες φαντάζουν πολύ μακριά για πολλούς Ευρωπαίους
Διασφάλιση συνόρων, Προστασία της πατρίδας, αναγράφεται στις αφίσες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
“Διασφάλιση συνόρων”, “Προστασία της πατρίδας”, αναγράφεται στις αφίσες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Πολλοί κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν μιλούν για κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Από ότι όλα δείχνουν όμως οι λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές έχουν οργανωθεί καλύτερα, από ότι στο παρελθόν, για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Υπό την ηγεσία του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δημιουργήθηκε, για παράδειγμα, μια συμμαχία λαϊκιστών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Σύμφωνα με εκλογολόγους οι ευρωσκεπτικιστές ενδέχεται να εξσφαλίσουν το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές.
Στους προεκλογικούς αγώνες στις 28 χώρες-μέλη κυριαρχούν κυρίως εθνικά ζητήματα. Στη Γερμανία τα θέματα που απασχολούν είναι η φορολογία στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα φίλτρα upload, αλλά και το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο. Στην Ουγγαρία πάλι δίνεται βάρος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην Ιταλία οι ευρωεκλογές θεωρούνται τεστ αντοχής για την συγκυβέρνηση Πέντε Αστεριών και Λέγκα, ενώ στη Βρετανία η εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως ανεπίσημο δημοψήφισμα για το Brexit.
Ποια ζητήματα απασχολούν όμως πραγματικά τους ψηφοφόρους; Το ευρωκοινοβούλιο πληροφορείται τακτικά με τη βοήθεια του ευρωβαρόμετρου ότι τα «καυτά» ζητήματα είναι η οικονομία, η νεανική ανεργία, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. Από το ευρωβαρόμετρο του φετινού Φεβρουαρίου προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, με εξαίρεση τη Βρετανία, την Ιταλία και την Τσεχία, θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ. Κατά μέσο όρο το 61% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ επιδρά θετικά στη χώρα τους. Μόλις το 20% των ερωτηθέντων ωστόσο πιστεύουν ότι με τη ψήφο τους στις ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στην ΕΕ. Προφανώς Βρυξέλλες και Στρασβούργο φαντάζουν για πολλούς πολύ μακριά.
Πηγή: DW