Το ποσό των 830 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί μέσω της 13ης σύνταξης ενώ 441 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος από τις μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό που κατατέθηκαν πριν λίγη ώρα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το news247.gr με την τροπολογία για την χορήγηση της 13ης σύνταξης, τονίζεται ότι στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία, χορηγείται από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη.
Τη 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της καθώς και όσοι δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης, εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες των άρθρων 1 έως 3 του ν. 1296/1982 (Α’ 128), της περ. 5 της υποπαρ. ΙΑ.6 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
1. Το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνάς Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:
α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.
2. Η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.
3. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά της παρ. 2, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της 13ης σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Στην τροπολογία για τις μειώσεις ΦΠΑ διευκρινίζεται:
– Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης. Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ.
– Περαιτέρω, επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., έξι τοις εκατό (6%), από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%), που ισχύει γι’ αυτά σήμερα.
Τέλος, επανέρχεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α (13%) στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Στα μη αλκοολούχα ποτά που εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται τόνωση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης λόγω της μείωσης των τελικών τιμών στον τομέα αυτό, περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά και περιορισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής.