“Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μοίρασμα παροχών”, ξεκαθάρισε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Σημείωσε δε ότι τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του έτους δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση μείωσης των εσόδων θα συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε προς τις γενικές βουλευτικές εκλογές, που με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.
“Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό η κυβέρνηση να καταφέρει να συλλέξει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρσι, ενώ θα έχει επίσης να καλύψει έναν μεγάλο αριθμό εκκρεμών συντάξεων από την προηγούμενη περίοδο”, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης δημιουργούν κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε σχέση με τους συμφωνημένους μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών στόχους.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το κόστος του επιδόματος που η κυβέρνηση βάφτισε “13η σύνταξη”, καθώς και της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, θα κινηθεί περί το 1 δισ. ευρώ.
Η ενημέρωση της κυβέρνηση στο Eurogroup
“Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σήμερα το Eurogroup για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναλυτική συζήτηση να γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου.
“Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σήμερα το Eurogroup για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναλυτική συζήτηση να γίνει στο Eurogroup του Ιουνίου.
“Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους της μέχρι στιγμής και αναμένουμε να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.
O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε ωστόσο “ανησυχίες” για τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας ότι τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως είπε, κάποια από αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με “προκαταρκτική εκτίμηση” η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με “σημαντική διαφορά” και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020. Ανέφερε επίσης ότι η σύσταση των μέτρων δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το πλάνο για μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η διαφωνία είναι “πρόωρη” γιατί για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα διατηρεί το στόχο 3,5%, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι “συμβατά” με αυτόν. Ως εκ τούτου είπε ότι σε κάθε περίπτωση το εν λόγω σχέδιο αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και δε θα συζητηθεί ακόμα. Αναφορικά με το αν θα επηρέαζε αυτό την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, είπε πως εκκρεμεί η απόφαση από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι “μένει να φανεί” εάν θα τα επηρεάσει.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν “στόχους” που πρέπει να επιτευχθούν επίσης. Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση “σημαντικών μεταρρυθμίσεων”. Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν “σημαντικά” τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το “θετικό μομέντουμ” και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της “βιώσιμης ανάκαμψης”.
Ωστόσο, μηνύματα στέλνουν και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το capital.gr:
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη σύνοδο επιβεβαιώνουν και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν εκ νέου από τον Κεντρικό Τραπεζίτη (με δηλώσεις του στους FT για ανυπαρξία δημοσιονομικού χώρου φέτος). Επιβεβαιώνουν και πληροφορίες για μία πρώτη καταμέτρηση των “παροχών” την οποία είχαν κάνει τα κλιμάκια των θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα και δείχνει δημοσιονομικό κενό εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ο τελικός δημοσιονομικός “λογαριασμός” δεν έχει γίνει. Θα ολοκληρωθεί και θα αποκαλυφθεί μετά τις Ευρωεκλογές: στην επόμενη σύνοδο του Euroroup στις 13 Ιουνίου, με ενδιάμεσους “σταθμούς” το EWG της 3ης Ιουνίου και τις επίσημες ανακοινώσεις της έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου.
Οι θεσμοί χθες στις δηλώσεις τους επικαλέσθηκαν το “προσωρινό” των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να “μαζέψουν” τις αρχικές τους θέσεις περί μεγάλης “τρύπας” φέτος. Δηλαδή επέλεξαν να μην τοποθετηθούν οριστικά αναφορικά με το αν χάνεται ο στόχος του 2019 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Έθεσαν επίσης παραμέτρους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που θα ενσωματωθούν στις προβλέψεις
Ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει ζήτημα τόσο με το πλεόνασμα καθεαυτό, όσο και με τις παρενέργειες που προκαλεί. Είπαν ότι:
• Υπάρχει ζήτημα απόρριψης της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από κράτη – μέλη
• Επηρεάζεται η διεθνής εικόνα της χώρας και η αγορά ομολόγων.
Αυτό που μένει να φανεί, εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η “αντίδραση”. Δηλαδή αν θα υπάρξει μία “ύφεση” έως τις Ευρωεκλογές, αλλά και τι θα γίνει μετά από την “κάλπη” του Μαΐου, από όλες τις πλευρές.
Πηγή: capital.gr, left.gr