Έπειτα από έξι χρόνια εγκλεισμού και την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκανε δεκτή την αναίρεση του για την αναγνώριση ελαφρυντικού και οδήγησε την υπόθεση πίσω στο Εφετείο, ο Νίκος Ρωμανός άκουσε σήμερα το πρωί την ποινή του να μειώνεται από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, με αποτέλεσμα να αποφυλακίζεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Στην ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και για τον Αργυρή Νταλιο, η ποινή του οποίου έπεσε στα 20 χρόνια και αναμένεται να αποφυλακιστεί τους επόμενους μήνες.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου που οδήγησε πίσω στο Εφετειο την υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς για πρώτη φορά σε τέτοιες υποθέσεις αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση την διαγωγή κρατουμένου στις φυλακές. Σημειώνεται, πως αν αυτό το ελαφρυντικό, είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Μάλιστα, εκείνη την εποχή είχαν προκαλέσει αισθηση οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά την συμπλοκή με την αστυνομία. Ωστόσο, οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», καθώς αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση, ενώ και καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μάλιστα, μεταξύ των «στόχων» ήταν και το σπίτι του προφυλακισμένου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.
Η εφετειακή απόφαση δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Βασικά του επιχειρήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικού ήταν πως κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Στη συνέχεια κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και παρακολουθεί τα μαθήματα του με «βραχιολακι», ενώ έχει περάσει περίπου 20 μαθήματα. Μάλιστα, οπως σημείωσε ο δικηγορος του Θεοδωρος Μαντάς, «τηρεί τους όρους της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr