Πριν από λίγες μέρες, οι αρχηγοί δώδεκα ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων συναντήθηκαν στο Μιλάνο, στο προπύργιο του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σε μια κινητοποίηση “κατά της Ευρώπης των ελίτ”. Ο Σαλβίνι και η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου), Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισαν “ιστορική” τη συνάντηση αυτή, αφού προηγουμένως, ο καθένας ξεχωριστά, είχαν οργώσει την Ευρώπη για να βρουν μικρά και μεγάλα συμμαχικά κόμματα. Στόχος τους να συγκροτήσουν μια “σούπερ ομάδα” που θα γίνει η τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ευρωεκλογές.
“Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο;”, ρώτησε το News 24/7 τον Ερίκ Μορίς, αναλυτή στο ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών, Ρομπέρ Σουμάν στις Βρυξέλλες.
“Φυσικά και τα κόμματα αυτά έχουν πολιτικό συμφέρον να φτιάξουν μία Ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά λείπει η συνοχή. Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορούν να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές τους ή να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση για ένα ζήτημα”, εξήγησε o Ερίκ Μορίς. Κοινό στοιχείο των εθνικιστικών κομμάτων είναι ότι στρέφονται κατά της ΕΕ, ότι πουλάνε απογοήτευση και φόβο και τάσσονται στα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας. Όμως αυτά που τα χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τα ενώνουν.
“Είναι πολλά αυτά που τους χωρίζουν. Έχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά – το ένα είναι περισσότερο εθνικιστικό, το άλλο εξτρεμιστικό, ρατσιστικό, αντισημιτικό – είναι δύσκολο να φανταστούμε τα κόμματα αυτά να συσπειρώνονται σε μία ομάδα», λέει ο Ερίκ Μορίς. Για παράδειγμα το Πολωνικό PiS δεν θα μπορούσε ποτέ να συνταχθεί με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν εξαιτίας της συνάφειάς της με την Ρωσία, που είναι κόκκινο πανί στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.
Ο Ερίκ Μορίς θεωρεί οτι το σκάνδαλο στην Αυστρία με το ακροδεξιό κόμμα FPO θα επηρεάσει ελάχιστα εώς καθόλου την ψήφο προς τα ακροδεξιά κόμματα στις άλλες χώρες. Τα εκλογικά σώματα του Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, ή της Λέγκα στην Ιταλία, ή του AfD στη Γερμανία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τα κίνητρά τους διαφέρουν με βάση τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης, έχουμε δει στο παρελθόν, όπως π.χ. με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ότι τα σκάνδαλα ελάχιστα αποδυναμώνουν τα κόμματα αυτά.
ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Η Ιταλική Λέγκα
Το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, θα αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής με 26 έδρες (+20 σε σχέση με σήμερα). Ο Σαλβίνι έχει οικοδομήσει την επιτυχία της Λέγκα βασιζόμενος στην αντι-μεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική. Έχει απομακρυνθεί από τη ρητορική περί εξόδου από την ευρωζώνη και θεωρείται φιλελεύθερος σε οικονομικά ζητήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ