Στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ, αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» (όπως είναι σύνηθες) και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται…
Το σενάριο είναι υπαρκτό ως «ιδέα» στους κόλπους ορισμένων καταστηματαρχών, τα πρώτα σχετικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί από υποψιασμένους καταναλωτές και δεν θα αργήσει να βρεθεί στο ραντάρ των διασταυρώσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς παράλληλα με τα παλιά «κόλπα» των πειραγμένων ταμειακών μηχανών, ταμειακών στον «αέρα» που εκδίδουν απλώς χαρτάκια χωρίς καμία αξία ή αποδείξεων μόνο από το POS στην περίπτωση όπου ο πελάτης πληρώνει με κάρτα.
Αν ο πελάτης πληρώνει με μετρητά, η υποκατάσταση της απόδειξης από το δελτίο παραγγελίας είναι το πιο συνηθισμένο και εκτιμάται πως δεν θα αργήσει να κάνει δραστικά την επανεμφάνισή του στο προσκήνιο παράλληλα με το φόρτε της τουριστικής σεζόν.
Ήδη η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει διαμηνύσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:
– σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
– σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
– σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ .
Το ελεγκτικό σαφάρι δεν σταματά εδώ. Προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα Δ.ΟΥ. Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις διαφορές ΦΠΑ ανάμεσα σε ότι τρώγεται και ότι πίνεται…
ΠΗΓΗ: euro2day.gr