Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 θα κληθούν να ψηφίσουν τα σωματεία της Basket League σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ που θα πραγματοποιηθεί με το τέλος των play offs. Μια ομάδα εργασίας αυτή την στιγμή καταγράφει τις προτάσεις που υποβάλλονται από τις ΚΑΕ. Οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στη συνέχεια θα τεθούν σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΚ, Υπουργείο Αθλητισμού). Πολλοί εκπρόσωποι ομάδων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το εάν αυτές οι προτάσεις γίνουν τελικά αποδεκτές. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν πως σε περίπτωση που συναντήσουν αρνητική διάθεση (από ΕΟΚ ή το Υφυπουργείο Αθλητισμού) ως προς την εφαρμογή των νέων κανόνων στο ελληνικό μπάσκετ τότε τα σωματεία θα βάλουν «λουκέτο» στην Α1.
Αυτή τη στιγμή με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί και κατατεθεί γραπτώς, πέντε είναι κυρίως τα θέματα που απασχολούν και συζητούνται αναλυτικά στον ΕΣΑΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά επί μέρους ζητήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Τα βασικά είναι: η διαιτησία, η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η θέσπιση νέων κανονισμών λειτουργίας-αυστηροποίηση ποινών για ομάδες που με ενέργειες τους πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, η διαχείριση εμπορικών δικαιωμάτων της λίγκας και η εισαγωγή του instant replay σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος.
Σε ότι αφορά την διαιτησία έχουν κατατεθεί ήδη πολλές προτάσεις που συμπυκνώνονται στα εξής: Αλλαγή προσώπων στην ΚΕΔ με τη συμμετοχή (στη νέα σύνθεση που θα προκύψει) και ατόμων που θα προτείνει ο ΕΣΑΚΕ. Δημιουργία νέου σώματος παρατηρητών (που δεν θα είναι μέλη της ΚΕΔ όπως στρεβλά συμβαίνει σήμερα) που θα ελέγχει και θα βαθμολογεί την απόδοση των διαιτητών. Αλλαγές στην εκπαίδευση των διαιτητών και καθορισμός Πειθαρχικού Δικαίου για τους ρέφερι. Μείωση του αριθμού των αξιολογημένων για την Α1 διαιτητών όπως και ομαδική ασφάλεια για το «γκρουπ» που θα επιλεχθεί να διευθύνει αγώνες της Basket League.
Σε ότι αφορά την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, πρόεδρος ομάδας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν η Superleague 2 να εισπράττει 5,5 εκάτ. ευρώ για το πρωτάθλημα της και η πρώτη κατηγορία του μπάσκετ να αρκείται σε αυτά τα έσοδα».
Το συμβόλαιο της ΑΕΚ στην Cosmote TV λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη έναν χρόνο (2020/21), με την Cosmote TV να έχει όμως το δικαίωμα για μονομερή ανανέωση. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ έδειξαν διάθεση να μπουν σε διαδικασία συζητήσεων προκειμένου το μπάσκετ να διεκδικήσει ενωμένο μια νέα συμφωνία. Συζητήσεις έγιναν και για το ενδεχόμενο κεντρικής διαχείρισης χορηγιών.
Ομάδες ζήτησαν αυστηροποίηση ποινών σε διοικήσεις ομάδων που πλήττουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος: «Δεν μπορεί να ξεκινάει την σεζόν μια ομάδα με έξι ξένους και να τελειώνει με δυο. Η αφερεγγυότητα πρέπει να τιμωρείται όχι να επιβραβεύεται. Επίσης δεν μπορεί ένας πρόεδρος να αποφασίζει ξαφνικά πως δεν θα κατεβάσει την ομάδα του να παίξει. Οι κανόνες πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί», ειπώθηκε.
«Προτείναμε από την επόμενη χρονιά να υπάρχει instant replay σε όλα τα γήπεδα. Μιλήσαμε για την κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών και χορηγιών. Υπάρχει πρόθεση να γίνει προσπάθεια ώστε να μεγαλώσει η πίτα για όλους. Συμφωνήσαμε επίσης πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στην διαιτησία. Υπάρχουν ομάδες εργασίας που δουλεύουν με στόχο να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Θα ξεκινήσουμε επαφές με την ΕΟΚ.
Υπάρχει καλή θέληση από όλους να οργανώσουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, με σεβασμό στους εμπλεκόμενους, στις ομάδες, στους παίκτες , στους προπονητές. Συζητάμε και για άλλα θέματα όπως η βία και αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην κατεύθυνση περιορισμού ακραίων φαινομένων», δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr