Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ενέτεινε την ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ενίσχυσε το κλίμα νίκης εν όψει των εθνικών εκλογών και προσέφερε ορισμένα πολιτικά κέρδη, ορισμένα πρακτικά κέρδη, αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο στέκονται στους πολιτικούς συμβολισμούς του γεγονότος ότι η ΝΔ κέρδισε συνολικά 11 από τις 13 περιφέρειες (12 συνυπολογίζοντας και τον γαλάζιο αντάρτη στο Βόρειο Αιγαίο Κώστα Μουτζούρη), μεταξύ των οποίων την περιφέρεια Αττικής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας μετά από 21 ολόκληρα χρόνια και δη με 65%, καθώς και οι νίκες σε δήμους που δεν είχε κερδίσει ποτέ όπως η Καλαμαριά και η Ικαρία, αλλά και σε “λαϊκούς” δήμους όπως το Αιγάλεω. Την ίδια στιγμή το πιο πρακτικό κέρδος για τη ΝΔ έχει να κάνει με το ότι ο μηχανισμός της σε επίπεδο δήμων ήταν αυτός που “έτρεχε” πάντα τις εκλογές και άρα προσδοκούν ότι στην ευθεία προς τις εθνικές κάλπες θα μπορεί να υποστηρίξει ακόμη πιο αποτελεσματικά από ότι στις ευρωεκλογές.
Γαλάζια στελέχη με πολύ καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος και των αυτοδιοικητικών της ΝΔ σημείωναν πως κέρδισαν οι υποψήφιοι που απέφυγαν τις εντάσεις, εκτιμώντας ότι αυτό είναι κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να “κρατήσει” στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου για άλλη μία φορά στη δήλωση του μετά τις κάλπες θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός, τονίζοντας ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους καθώς “για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης”. Ταυτόχρονα βέβαια εκτίμησε ότι και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών έστειλε ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής εν όψει των εθνικών εκλογών, ενώ έσπευσε για παράδειγμα να επικοινωνήσει με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο οποίος, όπως υπενθύμιζαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, όχι μόνο ήταν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά ήταν και από τα στελεχη που είχαν εξαρχής υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ. Άρα θεωρούν ότι “χρεώνεται” και ο δήμος Θεσσαλονίκης στη ΝΔ, έστω και εάν ο επίσημος υποψήφιος Νίκος Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Ομοίως από τη ΝΔ ερμήνευσαν την ιδιαίτερα υψηλή αποχή στο δεύτερο γύρο ως συνέπεια πρώτον της απλής αναλογικής που στέρησε από τους ψηφοφόρους το κίνητρο της εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων για να πάνε να ψηφίσουν ξανά και δεύτερον της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς εκτιμούν ότι οι πολίτες θεώρησαν πως είχαν ήδη στείλει πολιτικό μήνυμα. Επομένως δεν πιστεύουν ότι η αποχή θολώνει τη δική τους νίκη και το γαλάζιο του χάρτη μετά το δεύτερο γύρο.
Τι θα αλλάξει στη λειτουργία των δήμων λόγω απλής αναλογικής ο Μητσοτάκης
Ο κ.Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στις συνέπειες της απλής αναλογικής στους δήμους. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το εκλογικό αυτό σύστημα, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στη διοίκηση των δήμων από την εφαρμογή του σε αυτές τις εκλογές, αφού το αποτέλεσμα δεν ξεγίνεται.
“Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης” είπε ο κ.Μητσοτάκης στη δήλωση του. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, θα αλλάξει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα οικονομικά των δήμων και τα έργα, δίνοντας για παράδειγμα την αρμοδιότητα στον ίδιο το δήμαρχο ή σε οικονομική επιτροπή, αντί να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια. Και αυτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος που τελικά κέρδισε στο δεύτερο γύρο έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από εκείνον που έχασε στο δεύτερο γύρο.
Πηγή: news247.gr