Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επιτάχυνση της ενοποίησης της πλατφόρμας με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τις τράπεζες για να καταστεί εφικτή η αυτόματη ανάκτηση των δικαιολογητικών κάθε δανειολήπτη, παρουσιάζονται ακόμη τεχνικές δυσκολίες για τη λειτουργία της αυτομαποιημένης πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Ιούλιο.
Κάποιες από αυτές αφορούν στην κοινή χρήση των στοιχείων των τραπεζών για το ύψος των δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία, τα οποία είναι συμβατά για ένταξη στο νέο νόμο.
Θεωρητικά η πλατφόρμα είναι ανοιχτή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν και κάνοντας χρήση των κωδικών του Taxisnet να ρυθμίσουν τις οφειλές του. Ωστόσο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να υποβληθούν χειροκίνητα με ευθύνη του δανειολήπτη. Ο όγκος των δικαιολογητικών και οι εργατοώρες που θα πρέπει να δαπανηθούν για να συγκεντρωθούν και να συμπληρωθούν, αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να υποβάλουν την αίτηση. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι ο νόμος παραμένει ακόμη ανενεργός ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του, περιμένοντας να λειτουργήσει η πλατφόρμα που θα ανακτά αυτόματα όλα τα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη αξιολόγηση, η αυτοματοποίηση της πλατφόρμας αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουλίου. Στην πλήρη αυτοματοποίηση περιλαμβάνουν και τη σύνδεση της πλατφόρμας με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου όσοι από τους δανειολήπτες είναι συμβατοί με τα κριτήρια του νέου νόμου να γνωρίζουν άμεσα και το ποσοστό της επιδότησης της δόσης τους και να υπάρχει μηχανισμός να πιστώνεται άμεσα το ποσό που αναλογεί στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Την ίδια ώρα οι δανειστές που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας πιέζουν ασφυκτικά για αποτελέσματα. Προβλέπουν πρόβλημα με την διεκπεραίωση του όγκου των αιτήσεων μόλις η πλατφόρμα καταστεί επιτέλους λειτουργική αλλά ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας να πάρει παράταση μετά την 31/12/2019.
Επισημαίνουν την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να παρουσιάσει ένα εντελώς νέο καθεστώς ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου που θα καλύπτει τους οφειλέτες έναντι του συνόλου των οφειλών τους από την 1/1/2020.
Θυμίζουν επίσης ότι δεν έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές το αίτημα για την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αν η επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων μπορεί να εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις εμπορικές τράπεζες.
Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόταση για την ενοποίηση όλων των καθεστώτων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τέλος επανέρχονται στο υπόλοιπο των εκκρεμών αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη σημειώνοντας ότι η μείωσή τους είναι βραδύτερη από ότι είχε συμφωνηθεί. Συγκεκριμένα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 οι αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη ήταν 89.498 ενώ θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στις 851.30. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν να ξεκαθαριστούν ταχύτερα αυτές οι αιτήσεις είτε με την μετάταξή τους στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είτε με την επιτάχυνση της εκδίκασής τους.
ΠΗΓΗ: news247.gr