Ο πρώην ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης φαίνεται πως είναι η βασική αιτία που καθυστερεί η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αν και είναι βέβαιο πως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης που σηκώνουν ήδη το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης θα είναι δύο από τα ονόματα που θα βρεθούν σε εκλόγιμες θέσεις.
Για τον Γιώργο Γραμματικάκη υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της νομαρχιακής επιτροπής του Ηρακλείου για σειρά λόγων που αφορούν το πανεπιστημιακό παρελθόν του, αλλά αντιδράσεις υπάρχουν και από κεντρικά στελέχη.
Κάποιοι τον αποκαλούν “γυρολόγο”, άλλοι θεωρούν πως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μάχης, αν και ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως η συμμετοχή του σηματοδοτεί τη διεύρυνση προς τον χώρο που κατείχε το Ποτάμι, ενώ είναι και μια επιβράβευση για τον ρόλο του στην υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκείνο, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον και δείχνει και τις εσωτερικές αντιθέσεις και την σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν αντιδράσεις για την υποψηφιότητα, για παράδειγμα, του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη που θεωρήθηκε ως μια “life style” υποψηφιότητα, αλλά εκδηλώνονται για μια προσωπικότητα τέτοιου κύρους.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γεωργούλης περιφέρεται στις Βρυξέλλες ανεβάζοντας βιντεάκια “τουριστικού” περιεχομένου στα social media και δεν δαπάνησε ούτε ένα λεπτό υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Γραμματικάκης στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης στο Μακεδονικό και υποστηρίζει σθεναρά την διεύρυνση στην κεντροαριστερά.
Το Επικρατείας
Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας η μεγάλη μάχη αφορά τις 4 εκλόγιμες θέσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να χωρέσει συμβολισμούς αλλά και στελέχη πρώτης γραμμής που θα σηκώσουν το επικοινωνιακό βάρος χωρίς τους περιορισμούς του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Το σενάριο που ακούστηκε αρχικώς έκανε λόγο για τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αν και στην αρχή της εβδομάδας τροφοδοτήθηκαν σενάρια για τον τέως ευρωβουλευτή του Ποταμιού, καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη. Η επιλογή αυτή φαίνεται να «καίγεται» ύστερα από έντονες αντιδράσεις και απειλές παραιτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ενώ δυσαρέσκεια φαίνεται να εκφράζουν οι Κώστας Φωτάκης και Σπύρος Δανέλλης – ο δεύτερος διότι, σε αντίθεση με τον Γραμματικάκη, τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη στιγμή (Συμφωνία Πρεσπών, ψήφος εμπιστοσύνης), κόντρα σε πιέσεις και κριτική.
Επίσης, σε μία από τις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας φαίνεται να κατευθύνεται τελικώς και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης – το όνομά του «έπαιζε» μεταξύ Βόρειου Τομέα της Β’ Αθήνας και Επικρατείας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα του Βόρειου Τομέα που ανακοινώθηκαν χθες.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται σίγουρη η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς μετά την εμπιστοσύνη που της έδειξε το κόμμα προσφέροντάς της τη θέση της εκπροσώπου του, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια σε κάποια περιφέρεια. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό σε ποια θέση του Επικρατείας θα πλασαριστεί.
Από εκεί και πέρα… το χάος. Το όνομα του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έχει παίξει δυνατά σε επίπεδο παρασκηνίου, αλλά ο ίδιος είναι εξαιρετικά φειδωλός στα όσα λέει δημοσίως. Είχε διαρρεύσει ότι πιθανότατα θα βρίσκεται στην τέταρτη εκλόγιμη θέση, όμως και αυτό παραμένει στη σφαίρα των σεναρίων, μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα.
Οι αντιδράσεις
Το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Γραμματικάκη, ακούγεται έντονα από το βράδυ της Τρίτης και σήμερα υπήρχε και σε σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων για τη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας, για το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή έπαιζε δυνατά η κυρία Αχτσιόγλου. Και αυτή η ενδεχόμενη υποψηφιότητα, δεν είναι διόλου ανέφελη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn, έχει προκληθεί σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη η πληροφορία περί τοποθέτησής του στην πρώτη θέση. Στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι έτοιμα να παραιτηθούν. Συγκεκριμένα, στέλεχος της ευρύτερης ανανεωτικής Αριστεράς που πρώτη φορά θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε σε έντονο ύφος πως «ένας φθαρμένος παράγοντας που δεν είχε ποτέ κριτήριο το δημόσιο συμφέρον αλλά την προσωπική ανέλιξη και προβολή, που δεν ανέλαβε κανένα κόστος για τα σημαντικά ζητήματα είναι αδιανόητο τώρα να επιλεγεί σε αυτήν την θέση, όταν υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά».
Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, τον Ιανουάριο του 2015 βρισκόταν στο Επικρατείας όμως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, είχε κατέβει υποψήφιος στην -τότε ενοποιημένη- Β’ Αθήνας. Το αν θα είναι και τώρα στο Επικρατείας προβλημάτιζε ιδιαίτερα τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, οι οποίοι προφανώς θα ανακουφίστηκαν όταν είδαν ότι το όνομα του απουσίαζε από τη λίστα που έδωσε η Κουμουνδούρου στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης. Η εξέλιξη αυτή τον φέρνει σε απόσταση αναπνοής από εκλόγιμη θέση μέσω Επικρατείας, όπως και τους προαναφερόμενους.
Αυτά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια προσθήκη ή έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Σημειώνεται ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε εκδηλώσει επιθυμία να μην συνεχίσει, αλλά φέρεται να δέχεται πιέσεις να είναι στο Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί οι: Γ. Δραγασάκης, Θ. Φωτίου, Ν. Κοτζιάς, Τ. Χριστοδουλόπουλου και ο Κ. Γαβρόγλου. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν είναι υποψήφια λόγω του σάλου με την μετάταξη της κόρης της, ο Νίκος Κοτζιάς πήρε πολιτικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι τώρα υποψήφιος στον Δυτικό τομέα της Αθήνας και η Θεανώ Φωτίου στον Νότιο τομέα.